Skattereduktion vid gåvor - så mycket får du dra av.

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Skattereduktion vid gåvor - så mycket får du dra av.

Du som givare kan få upp till 1 500 kronor i skattereduktion för gåvor som du har gett till gåvomottagare som är godkända hos Skatteverket. Detta gälller:

Hur mycket behöver jag ge för att kunna göra avdrag?

Din enskilda gåva måste vara på minst 200 kronor per tillfälle och på minst 2 000 kronor per år. Gåvorna kan vara till olika organisationer.

Hur stort avdrag får jag göra?

Det högsta beloppet du får skattereduktion på är 6 000 kronor. Då får du ett avdrag på 1 500 kronor eftersom skattereduktionen är på 25 procent av gåvobeloppet. Har du givit gåvor för mindre än 2 000 kronor på ett år får du ingen skattereduktion.

Får alla göra skattereduktion för gåvor?

Alla privatpersoner som har fyllt 18 år får göra skattereduktion. Dessutom krävs det att du betalar skatt för alla dina inkomster i Sverige, oavsett vilket land inkomsterna kommer ifrån. Dödsbon får göra skattereduktion om gåvan har getts före personen gått bort.

Vilka typer av gåvor kan jag få skattereduktion för?

Du får skattereduktion för penninggåvor till organisationer godkända av Skatteverket. Gåvan ska avse social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning.

Till vilka organisationer kan jag ge en gåva och få skattereduktion?

Gåvomottagaren måste vara godkänd av Skatteverket och det är organisationen som själv ansöker om att bli godkänd gåvomottagare. Hos Skatteverket hittar du en lista med godkända gåvomottagare

Hur får jag skattereduktionen? Vad behöver jag göra?

Det enda du behöver göra är att lämna ditt personnummer till gåvomottagaren. De är nämligen skyldiga att lämna kontrolluppgifter till Skatteverket för de gåvor som de har tagit emot. Gåvomottagaren ska också lämna ett meddelande till dig med samma uppgifter som finns i kontrolluppgiften. Kontrolluppgifterna ligger sedan till grund för det underlag för skattereduktion som blir förifyllt i din inkomstdeklaration.

Lämnar du gåvan anonymt har mottagaren ej skyldighet eller möjlighet att lämna kontrolluppgift.

Tänk på att gåvor via Swish, inbetalningskort utan OCR-nummer, Facebook, instagram och begravningsbyråer kanske inte ger dig rätt till skattereduktion pga av organisationen då inte får ditt personnummer. 

Om något blivit fel?
Om organisationen du givit en gåva till inte lämnat någon kontrolluppgift/lämnat en felaktig uppgift till Skatteverket kan du begära rättelse under Övriga upplysningar i din inkomstdeklaration.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så blir skatten på ISK och KF 2021

2 minuters läsning

Statslåneräntan den 30 november varje år påverkar en rad olika företeelser inom skattelagstiftningen. Bland annat den skatt du som har ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring (KF) ska betala. Oförändrad skatt på ISK och K...

Föregående artikel
Vad kan vi göra avdrag för när vi jobbar hemma?
2 minuters läsning