Skattetips innan nyår

Privatekonomi /
5 minuters läsning
Skattetips innan nyår

Med bara några dagar kvar till december månad är det hög tid för dig att göra de sista justeringarna inför nyår. Vill du sälja fonder eller aktier, betala ROT eller RUT-fakturor eller kanske passa på att kvitta bort en del av vinstuppskovet kan det vara bra läge att göra det nu. Tänk på att transaktionerna kan ta ett par arbetsdagar och att det är få arbetsdagar som är mellandagar i år.

ROT och RUT

Har du anlitat hantverkare eller betalat för husarbeten kan du ha rätt till Rot- eller Rutavdrag. Rot-och rutavdraget räknas ihop och får sammanlagt uppgå till max 50 000 kronor per person och år.

 • Har du ett pågående arbete får du bara skattereduktion för de fakturor som är betalda före årsskiftet. Har du betalat i förskott ska arbetet vara slutfört före 31 januari nästa år.
   
 • Tänk på att skattereduktionen för Rot- och Rutavdrag görs allra sist efter alla andra avdrag så det måste ”finnas kvar” tillräckligt mycket skatt för att du ska få full skattereduktion. Är ni två personer i hushållet där den ene betalar lite skatt kan ni fördela om så att den andre kan utnyttja skattereduktionen.

Rotavdrag ger dig skattereduktion för husarbeten med 30 procent arbetskostnaden men maximalt 50 000 kr per person och år. Det är 30 procent av arbetskostnaden som ger rätt till rotavdrag. Rutavdrag ger dig skattereduktion för husarbeten med halva arbetskostnaden men maximalt 25 000 kronor per person och år om du är under 65. Är du över 65 får du dra av upp till 50 000 kronor.

Kvitta vinster mot förluster

 • Har du vinst av kapital i år? Vinst av kapital kan till exempel vara vinst vid försäljning av fonder eller aktier, inkomsträntor, inkomster av uthyrning av bostad, vinst vid försäljning av bostad i år eller tidigare. Om du har vinst så ska den beskattas med 30 procent om du inte kan kvitta vinsten mot en förlust. Fundera på om du vill sälja av fonder eller aktier som gått med förlust.
   
 • Har du underskott av kapital i år? Kvitta bort gamla vinstuppskov från bostadsförsäljning. Har du ränteutgifter från lån, förvaltningsutgifter eller annat underskott av kapital, kan du kvitta det mot vinstuppskovet från en bostadsförsäljning. På så sätt minskar du skatten för i år samtidigt som du får lägre uppskovsränta kommande år. Det minsta uppskovsbeloppet som kan tas fram till beskattning är 20 000 kronor.
   
 • Har du förluster på fonder eller aktier? Då ska du fundera på att sälja värdepapper som gått med vinst. Säljer du till exempel förlustaktier och vinstaktier under samma år, så får du kvitta vinsten mot förlusten till 100 procent. Förluster på värdepapper ger normalt en skattesänkning på 21 procent av förlusten, eftersom du bara får göra avdrag med 70 procent av dina förluster.  Men kvittar du förlusten mot vinster på värdepapper som du sålt samma år blir sänkningen 30 procent. För att maximera avdragseffekten kan du alltså sälja aktier med vinst före årsskiftet.
   
 • Vänd aktierna. Har du aktier eller fonder som gått ned under året kan du "vända" dem, vilket innebär att sälja dem ett par dagar innan nyår och köpa tillbaka dem på andra sidan nyår. På så sätt utnyttjar du förlusten till att kvitta vinster och köper tillbaka dem billigt nästa år om du vill ha kvar dom.


ISK -konto

Har du sparandet på ett ISK-konto kan du inte använda kvittning. Eftersom ISK är en sparform som schablonbeskattas så kan du inte dra av aktievinster mot aktieförluster eller fondvinster mot fondförluster inom själva kontot. Men till skillnad från en kapitalförsäkring kan du använda det kapitalunderlag som tas upp som en schablonintäkt i deklarationen till att kvitta mot förluster på annat håll än i en ISK.

 • Pengar på ISK – beskattas 31 dec. Har du fått in pengar från en försäljning på ditt ISK-konto ska inte de pengarna ligga och skvalpa på kontot, utan plockas ut eller återinvesteras eftersom schablonskatten på kontot beräknas på allt du har på kontot den 31 december.
   
 • Flytta vanligt fondsparande till ISK eller kapitalförsäkring. Investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring är två bra sätt att spara och pensionsspara. Vill du flytta vanligt fondsparande till dessa två sparformer bör du sälja fonderna före årsskiftet och köpa tillbaka dom till ditt ISK – konto eller kapitalförsäkring efter årsskiftet. Anledningen är att du som fondandelsägare ska i din självdeklaration ta upp en schablonintäkt som uppgår till 0,4 procent av kapitalunderlaget. Kapitalunderlaget utgörs av värdet på dina fondandelar vid kalenderårets ingång, alltså värdet den 1 januari för det år som du deklarerar för. Denna schablonintäkt kommer att beskattas med 30procent. Din årliga schablonskatt blir därför 0,12 procent av fondernas värde den 1 januari. Gör du bytet fel så får du skatta för fonderna två gånger.


Fördela om utgiftsräntor

Räntor på lån dras av mot inkomster under inkomstslaget ”kapital”. Har du ett underskott av kapital får du en skattereduktion. Skattereduktionen är 30 procent på underskottet upp till 100 000 kronor. På belopp över 100 000 kronor är skattereduktionen 21 procent. Är ni två låntagare där den ene betalar lite skatt och inte kan utnyttja skattereduktionen kan ni fördela om utgiftsräntorna.

Skicka in ansökan om skattejämkning inför nästa år

Har du stora ränteutgifter eller resor till och från arbetet kan arbetsgivaren dra mindre skatt varje månad. Tänk bara på att inte jämka så hårt att du får oväntad restskatt.  Tidigare har du som haft stående jämkning fått ett förslag av Skatteverket inför nästa år under hösten. Men nu behöver du istället ansöka om ny jämkning inför varje år. Om du vill att jämkningsbeslutet ska gälla från och med januari 2019 skulle du göra ansökan senast den 5 november 2018, du kan även ansöka senare men då kommer jämkningen att börja så snart Skatteverket har fattat beslutet.


Skriven av Sharon Lavie, Familjeekonom Ikano bank och expert i Compricers Expertpanel

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Rosa? Grå? Blå? Vilken färg ger bäst andrahandsvärde på bilen tror du?

1 minuts läsning

Drygt var tionde svensk skulle tex inte köpa en röd bil. Men mest avskräckande är rosa, orange och gul. Undersökningen visar att männen är något känsligare för färgen än kvinnorna. 58 procent av männen i undersökningen svara...

Föregående artikel