Slopat tak för uppskov av reavinstskatten

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Slopat tak för uppskov av reavinstskatten

Igår la regeringen ett förslag om att slopa taket på 1 450 000 kronor på uppskov av reavinsten. Vad innebär det?


Vid en pressträff i går konstaterade Magdalena Andersson att skattesystemet har en rad inlåsningseffekter. En del av regeringens paket för att öka rörligheten på bostadsmarknaden är därför att lägga fram ett förslag till att slopa taket på uppskov på reavinsten under en fyraårsperiod. Förändringen införs retroaktivt och gäller alltså från och med igår.

Vad är det som gäller för uppskovet?

Säljer du en bostad för att köpa en ny bostad och får en vinst vid försäljningen har du i vissa fall möjlighet att söka uppskov med att betala skatt på vinsten. Du får då, istället för att betala skatt på vinsten, betala en årlig skatt på ca 0,5 procent av uppskovsbeloppet (vinsten) eller 2,28 procent på den uppskjutna skatten (22 procent av vinsten).

Vad innebär det att takbeloppet slopas?

Fram till och med igår fanns det ett tak på 1 450 000 kronor för uppskovsbeloppet, dvs du hade möjlighet att skjuta upp en vinst på max 1 450 000 kronor totalt. Nu slopas alltså detta tak under fyra år enligt regeringens besked i går. Du får under denna tid skjuta upp den vinst du vill, utan tak.

Just nu med låga bolåneräntor är det mer ekonomiskt att betala vinstskatten direkt

Kan du få ett lån med en ränta under 3,25 procent är det just nu mer ekonomiskt att ta ett lån/utöka ditt lån och betala skatten (läs mer om detta här.) Dock måste man ta hänsyn till amorteringskrav, förändrad framtida ränta på bolån och osäkerheten om vad politikerna kan komma att besluta angående skatten på reavinsten i framtiden.

 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Krönika - Har det blivit en rättighet att resa bort på semestern?

2 minuters läsning

Skolorna har slutat och studenterna har sprungit ut. Tydliga sommartecken som vittnar om att det snart är semesterdags. ”Vad har ni för semesterplaner då?”, ”Var ska ni åka på semester?” är exempel på frågor som nu för ti...

Föregående artikel