Snart kommer ingen att betala 30 % för mycket för sitt elavtal!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Snart kommer ingen att betala 30 % för mycket för sitt elavtal!

I förra veckan berättade Rapport att det fortfarande är cirka 700 000 svenskar som har ett anvisat elavtal. Nu vill regeringen ändra i el-lagen för att få bort detta usla avtal.


När har du ett anvisat elavtal?

Ett anvisat elavtal har du om du inte aktivt har valt ett elavtal vid flytt eller när ditt tidigare elhandelsavtal gick ut. Enligt Energimarknadsinspektionen betalar vi i genomsnitt 30 procent mer för dessa avtal än för andra elavtal.

Vad går regeringens förslag ut på?

Regeringens förslag går ut på att elbolagen ska informera sina kunder kontinuerligt om att de har ett anvisningsavtal och vad det innebär. Kunderna ska inte sitta i ett dyrt avtal av okunskap eller för att man helt enkelt inte har fått information om vad ett anvisningsavtal betyder.

 

Energiminister, Ibrahim Baylan, säger till SVT Rapport att detta blir ett första steg. ”Vi ser helst att bolagen fixar detta själva och frivilligt. Om branschen inte löser detta själva kommer regeringen att gå vidare med prisreglering”, säger Ibrahim Baylan. De nya reglerna ska börja gälla 1 januari 2017.

 Rapport intervjuar även Malin Sjöman som inte valde något avtal när hon köpte en sommarstuga för länge sen. Hon säger till Rapport att hon inte har haft koll på vilket elavtal hon har haft och att hon inte förstått vad ett anvisningspris är. ”Det här med elavtal kommer inte högst på agendan i vardagen, i livspusslet när man ska hinna med allt”, säger hon. Nu har hon bytt och sparar därmed 35 procent av kostnaden varje år.

Att dessa avtal fortfarande existerar ger energibranschen ett dåligt rykte
Att ge kunderna ett rörligt avtal istället borde vara en självklarhet. Nu får vi se om regeringens förslag är tillräckligt för att få bort dessa dåliga avtal. Men till dess, kolla upp så inte du, liksom Malin, sitter på ett anvisningsavtal – och betalar 35 procent mer än vad du behöver.


Har du jämfört ditt elavtal? Jämför el här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Klubbat: Amorteringskravet gäller från 1 juni i år!

2 minuters läsning

När börjar den nya lagen gälla? Svar: LAGEN börjar gälla 1 maj, men KRAVET på amortering gäller först 1 juni. Det är alltså 1 juni som är gränsen för bolånetagarna. Hur mycket måste jag amortera? Svar: Lån...

Föregående artikel