Spara inte på lönekontot!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Spara inte på lönekontot!

Lönekontot ger ofta noll procents ränta men hur bra ränta har du egentligen på ditt sparkonto?

Under juni månad i år satte svenska sparare in 41 miljarder kronor på sina sparkonton vilket är den största ökningen någonsin hittills mätt i kronor enligt SBAB Bank. Det totala kontosparandet i Sverige uppgick till 1179 miljarder kronor.

De flesta vet att våra lönekonton ger oss en låg ränta, eller ingen ränta alls. För att få en bättre ränta har många av oss också ett sparkonto där pengar vi inte använder direkt får en möjlighet att förränta sig. Snitträntan hos bankerna på sparkonton utan villkor låg i juni på 1,21 procent på nyinsättningar och på konton med uttagsbegränsningar var snitträntan 2,03 procent.

Har du den bästa räntan du kan få?

Följande sparräntor går att få idag enligt vår jämförelse:

  • Har du 10 000 kronor som du kan tänka dig att låsa en viss tid finns det banker/kreditinstitut, som omfattas av insättningsgarantin, som ger dig upp till 3,90 procent i ränta på sina sparkonton.
     
  • Har du 50 000 kronor som du kan tänka dig att låsa en viss tid finns det banker/kreditinstitut, som omfattas av insättningsgarantin, som ger upp till 4,10 procent i ränta.
     
  • Vill du ha möjligheten att röra pengarna som du vill, dvs. ett sparkonto med fria uttag, så finns det runt 10 olika banker/kreditinstitut, som omfattas av insättningsgarantin, som ger dig mellan 3 och 3,15 procents ränta. De traditionella storbankernas sparkonton med fria uttag hamnar längre ner i jämförelsen med en ränta på mellan 1 och 2 procent.

Att automatiskt ha sitt buffertsparande på ett sparkonto i den bank där man har sitt lönekonto kan vara ett mindre bra val. För att få en högre ränta är det viktigt att jämföra sparkonton och välja ett konto hos den bank eller det kreditinstitut som kan erbjuda den bästa räntan och bäst villkor.

Vad är statlig insättningsgaranti?

Insättningsgaranti innebär att staten garanterar de pengar som du sätter in på konton i banker och kreditinstitut som är anslutna till insättningsgarantin. Går banken eller kreditinstitutet i konkurs innebär garantin att den som har satt in pengar får tillbaka dem. Insättningsgarantin gäller idag för summor upp till 100 000 euro. Mer information hos Riksgälden.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sämre skydd vid privatköp

1 minuts läsning

Har du passat på att köpa lite begagnade möbler till sommarstugan i sommar? Har du köpt en bil privat eller en mobiltelefon på tradera eller blocket? Är du medveten om dina rättigheter vid ett privatköp? När du handlar av en privatperson har du in...

Föregående artikel