Spara pengar – köp ”gammal” mat!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Spara pengar – köp ”gammal” mat!

Företaget Matsmart köper in varor med kort datum och varor som grossisterna har svårt att bli av med – och säljer sedan till oss konsumenter på nätet för riktigt låga priser. Jag ställde några frågor till Karl Andersson (VD) för att höra lite mer om hur det funkar?


Är det sant att ni säljer ”gammal” mat?

Ja och nej. Matsmart köper mat med korta eller passerade Bäst-före datum, felmärkta varor, varor som producenterna byter förpackning på eller ändrar antalet i förpackningen. Helt enkelt överskott från producenter. Viktigt att förklara att Matsmart säljer bara varor märkta med just Bäst-före datum - inte mat märkt med Sista förbrukningsdatum t.ex. kött, fisk, ägg, mejerier osv. Rekommenderat bäst-före-datum är ju också just en rekommendation, inte en lag eller regel från producenten och alla varor vi har är givetvis helt lagliga att vi säljer. ”Bäst-före” är ju inte samma sak som ”Giftig från-och-med”. Det finns ju inte en ”funktion” eller ”ett ämne” som gör att maten blir dålig den dag som står som bäst före dag.

Bäst-före märkningen är en stor fråga då det slängs enorma mängder fullt tjänlig mat, så kallat matsvinn, vilket medför en stor miljöpåverkan. Livsmedelsverket skriver bland annat: "Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet behåller exakt samma smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd som vid produktionstillfället”. Man måste våga lukta och smaka på maten och lita på sina sinnen.

Vilken typ av mat säljer ni? Och säljer ni andra saker än mat?

Matsmart säljer till kunder över hela landet med leverans till utlämningsställe eller direkt hem till kunderna. Maten vi säljer är torrvaror såsom pasta, kaffe, couscous, ris, marmelad, dryck, saft, kryddor mm, all mat som inte behöver förvaras kylt, helt enkelt. Utöver det så säljer vi hälsokost, viktkontroll, vitaminer, tandkräm, schampo och städartiklar mm. 


Hur mycket billigare är maten hos er än hos vanliga matbutiker? Och blir inte fraktkostnaden dyr?

Varorna vi säljer är mellan 20-90% billigare än i en vanlig medelstor matbutik. I och med att du sparar så mycket på varorna så tjänar du snabbt in frakten. Du betalar endast 49 kronor för leverans av 20 kilo över hela Sverige.

Hur gör jag om jag vill börja handla hos er? Hur funkar det?

Alla kan handla hos oss, vi levererar till hela Sverige. Gå in på www.matsmart.se och börja fynda.


 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så mycket betalar din granne i ränta på bolånet

1 minuts läsning

Över 8000 nya räntor registrerades på ett dygn I måndags lanserades nya räntekartan som nu är mobilanpassad och innehåller nya tjänster. Räntekartan bygger på att vi konsumenter skriver in våra faktiska räntor vilket gör d...

Föregående artikel
En varm dusch i 10 minuter kostar 6 kronor i elkostnad
1 minuts läsning