Spara till dina barn, men först…

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
5 minuters läsning
Spara till dina barn, men först…

...prata om pengar med dem. Att tidigt väcka intresse för privatekonomi och prata pengar med barn ökar chanserna till att barnen får en god finansiell hälsa i vuxen ålder. Vill du även spara till dina barn följer här några enkla tips.

Intresse för privatekonomi i unga år har betydelse för vilken förmåga man har att hantera sin ekonomi senare i livet. 

Barn och unga som fått lära sig om privatekonomi av föräldrar, skolan, vänner och bekanta sparar mer som vuxna och riskerar också i lägre utsträckning att få betalningspåminnelser eller betalningsanmärkningar. Och undersökningar visar också att god ekonomi och hälsa hänger ihop. Oro över sin ekonomi skapar stress vilket ger oss en sämre hälsa. Pengar gör oss inte lyckliga men att slippa oro däremot!

Hemmet är den vanligaste källan till privatekonomisk kunskap, 65 procent uppger att de lärt sig om privatekonomi av någon i familjen eller av annan släkting. Men 12 procent kan inte komma ihåg att de fått eller själva sökt kunskap om privatekonomi. Den gruppen tenderar också att ha en sämre finansiell hälsa. Undervisning i privatekonomi ingår i skolans läroplan, men det är bara 24 procent som uppger att de lärt sig om privatekonomi där.

Så kan du spara till dina barn (1.06 min)


Så kan du som förälder spara till dina barn

Först vill jag poängtera att det absolut viktigaste du kan göra är att lära dina barn om pengar. Inget sparande i världen är bättre än detta. Så om du inte kan spara alls eller bara lite till dina barn så är det inte hela världen. Men om du inte pratar om ekonomi med barnen så gör du dem en björntjänst.

Pengar som du sparar till dina barn sparar du på lång sikt. Kanske från födseln till de fyller 20 år. Och för att dessa pengar ska kunna växa så ska dessa pengar in på börsen. Inte sitta på ett sparkontot. Självklart ska du själv anpassa ditt sparande efter hur stor risk du vill ta. Och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Ränta på ränta-effekten

Under 1900-talet steg Stockholmsbörsen med i snitt 11 procent per år, och om man tar hänsyn till inflationen (att värdet av pengar minskar) var den årliga avkastningen 7,6 procent under samma period. Och allt detta pga den fantastiska ränta på ränta effekten.

Säg att du investerar 10 000 kronor när ditt barn föds i en global indexfond. Då kommer ditt barn att ha:

… 50 000 kronor vid 20 års ålder
… 500 000 kronor vid 50 års ålder
… 2 200 000 kronor vid 70 års ålder


Investerar du barnbidraget (1 250 kronor) i en global indexfond från när ditt barn föds så kommer ditt barn att ha över 700 000 kronor vid 20-års ålder. Sparar du summan på ett sparkonto hos storbanken (0 % ränta) så blir summan 300 000 kronor.
 
Exemplen ovan baseras på att börsen fortsätter att utvecklas som den gjort historiskt.

Tre enkla steg att komma igång med barnsparandet:

  1. Öppna ett Investeringssparkonto (ISK) eller en Kapitalförsäkring
  2. Sätt upp ett månadssparande 
  3. Investera i en eller två Globala indexfonder

 
1. Öppna ett ISK eller en Kapitalförsäkring

Antingen öppnar du ett ISK eller en Kapitalförsäkring. Att spara i en aktiedepå är inte lika bra i de flesta fall eftersom du får skatta 30 procent på vinsten när du säljer aktier. I ett ISK eller i en Kapitalförsäkring så skattar du lite varje år på ditt innehav vilket är bättre för de flesta.

Om du väljer att spara i en kapitalförsäkring kan du styra hur och när utbetalningen ska ske. Du kan till exempel bestämma vid vilken ålder barnet ska få ut pengarna. Har du kapitalförsäkringen i ditt eget namn kan du sätta barnet som förmånstagare. Då försäkrar du dig om att barnet får pengarna om du skulle avlida innan utbetalningen från kapitalförsäkringen har påbörjats.

Sparar du i ett ISK kan du antingen öppna ett konto till ditt barn (som då kommer att få fri tillgång till kontot när de fyller 18 år) eller öppna ett i ditt namn (och då kan du bestämma när och hur pengarna ska betalas ut). Sparar du i ditt namn, tänk på att skriva ett testamente så att det du sparar tillfaller ditt barn om du skulle avlida innan du hinner ge dem pengarna. Vid en skilsmässa så delas pengarna i ett ISK mellan parterna. En lösning, om man inte vill detta, är att skriva ett äktenskapsförord där barnets sparande räknas som enskild egendom. Det kan vara särskilt viktigt om det finns både gemensamma och särkullbarn med i bilden. 

2. Sätt upp ett månadssparande

Sätt upp ett autogiro från ditt lönekonto till ditt ISK eller Kapitalförsäkring med den summa som du vill spara varje månad. Fortsätt sparandet även när börsen faller - då köper du billigt.

3. Investera i en eller två Globala indexfonder

Är du intresserad av att handla med aktier och tycker att det är kul så ska du självklart göra det. Var dock medveten om att sannolikheten för att du över tid ska få en bättre avkastning än aktiemarknaden som helhet, det vill säga snittet av alla börsens företag tillsammans, är mycket liten. Studier visar att färre än 1 procent av alla som handlar med aktier slår marknaden över tid. 

För 99 procent av oss är det alltså bättre att köpa indexfonder än att bygga en egen aktieportfölj eller välja bland alla hundratals fonder som finns. Det är goda nyheter för oss alla som vill att det ska vara enkelt att spara. 

Så välj en eller två Global indexfond med låga avgifter. Då sprider du riskerna i hela världen och bland tusentals bolag. 

Ps. Om du sparar till ditt barn, berätta om det för barnet. Visa hur ni sparar och hur pengarna växer. Att få en summa pengar när man blir ”vuxen” är värt mycket, engagemanget och kunskap om sparande man kan få på köpet är värt betydligt mer. Ds.

Har du lite större barn som behöver lära sig om ekonomi kanske min bok Egen Ekonomi: smarta ekonomitips för dig som flyttat hemifrån kan vara till hjälp.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så här ser svenskarnas aktieägande ut

5 minuters läsning

Dramatik på börsen 2020 År 2020 ja. Vi denna tid ifjol hade WHO precis deklarerat covid-19 som en pandemi och föga anade vi vad det skulle innebära för våra liv. När de första nyheterna om viruset nådde oss tog börsen det med ro men et...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)