Svenska sparare förlorar 8,8 miljarder i utebliven ränta – varje år!

Svenska sparare förlorar 8,8 miljarder i utebliven ränta – varje år!

Svenskarnas sparande på sparkonto har passerat 1,5 biljoner. 150 000 kronor per person. Och 65 procent av kapitalet sitter på konton utan ränta


Stockholms Lokaltrafik höjer priset på månadskortet med 40 kronor. Skandal skanderar kritikerna.

Filmtjänsten Netflix höjer månadskostnaden med 20 kronor i månaden. Folk rasar och hotar med att säga upp avtalet.

Storbankerna betalar 0 procent i ränta på sparkontot. Det mumlas lite om att om det blir minusränta även på sparkontot så kommer vi minsann att agera. Men få öppnar datorn för att på tio minuter öppna ett konto hos de institut som idag ger upp till 0,9 procents ränta.

8,8 miljarder kronor per år i utebliven ränta handlar det om. Eller 1 350 kronor per år och person. Det skulle kunna betala både höjningen av SL-kortet och Netflixavgiften varje år, och du får till och med över lite pengar till fredagsmyset även efter att du har betalat skatten.

Vi har nämligen slagit nytt rekord i kontosparande igen enligt senaste rapporten från SBAB. Svenskarnas sparkonto har passerat 1,5 biljoner! 150 000 konor per person i genomsnitt. Och det mest anmärkningsvärda är att storbankerna som idag inte ger oss någon ränta alls på våra sparkonton fortfarande har 65 procent av vårt sparkapital. 8,8 miljarder kronor. Utan ränta. Eller 1 350 kronor per person och år.

Under åren 2011 - 2014 minskade Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEBs andel av kontosparandet från 71 till 65 procent. Men sedan dess har andelen legat stabilt. Troligtvis pga. att räntan som nischbankerna erbjuder inte är så hög – så känslan blir att det inte finns så mycket att tjäna på att skaffa ett sparkonto hos någon annan än sin huvudbank. Men det finns det. 8,8 miljarder ungefär. Eller 1 350 kronor per person. Eller höjningen av månadskortet, Netflixabonnemanget och fredagsmyset. Varje år.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sätt upp ett sparande idag. Varje år är viktigt!

3 minuters läsning

Vet du att 1,5 procent i årlig avgift på ditt pensionssparande (allt annat lika) ger dig 40 procent lägre pension när det är dags? Inte? Är det därför som du inte har sett över ditt pensionssparande eller annat sparande? Är inte 40 procen...

Föregående artikel