Svenskarna har ofta fel och för dyr hemförsäkring!

Svenskarna har ofta fel och för dyr hemförsäkring!

En undersökning gjord av Silentium under april/maj i år visar att många riskerar att betala för mycket för sin hemförsäkring samtidigt som de riskerar att vara felförsäkrade.

Var tredje av de tillfrågade i undersökningen svarade att de inte vet om försäkringen är dyrare idag än när den tecknades och fyra av tio svarade att de aldrig har jämfört vad motsvarande försäkring kostar hos andra försäkringsbolag.

När tecknade du din senaste hemförsäkring?

På frågan när tecknade du din senaste hemförsäkring svarade 36 procent att det var för fem år sedan eller mer. Hela 21 procent av de tillfrågade svarade att de tecknade sin försäkring för mer än 10 år sedan.

Har du jämfört priset på din försäkring?
39 procent av de tillfrågade svarade att de aldrig har jämfört vad motsvarande försäkring kostar hos andra försäkringsbolag. Männen tycks i något högre grad än kvinnorna ha jämfört priset på sin hemförsäkring. Enligt Johan Talenti, vd på Silentium, har försäkringsbolagen möjlighet att utnyttja detta och ändra villkoren en gång per år (vid förlängning av försäkringen) utan att kunden aktivt tackar ja till de nya villkoren.


Har du ändrat omfattningen på lösöret?
35 procent av de tillfrågade i den äldsta åldersgruppen och åtta procent i den yngsta åldersgruppen svarade att de har ändrat omfattning på lösöret. Anmärkningsvärt är att hela 61 procent av de tillfrågade i åldersgruppen 56-70 år svarade att de aldrig har ändrat omfattning på lösöret trots att de har haft försäkringen under många år. Konsekvenserna när en skada inträffar kan bli stora om omfattningen på lösöret inte stämmer överens med det som försäkrats.

”De flesta vet vad de betalar för att ringa på sin mobil och jämför kostnader mellan olika operatörer. Kunskapen är betydligt sämre när det gäller hemförsäkringen trots att det kan handla om större belopp”, avslutar Johan Talenti.

Jämför hemförsäkring och byt idag!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Tusentals kronor att spara genom att välja rätt bilförsäkring!

1 minuts läsning

I Sverige finns det 4,3 miljoner försäkrade personbilar och varje år betalar vi omkring 15 miljarder kronor i motorförsäkringar. En jämförelse av tre bilar, en Volvo V70, en VW Polo och en BMW 530i Sedan, visar på stora prisskillnader mellan förs&...

Föregående artikel