Täcker din försäkring stöld av skidorna utanför värmestugan?

Täcker din försäkring stöld av skidorna utanför värmestugan?

Sportlovsdags eller inte så kan det vara bra att se över dina försäkringar nu. Om olyckan är framme, vet du vilket skydd du har?


Olycksfallsförsäkring är inte en del av hemförsäkringen

Olycksfallsförsäkring krävs för att du ska få ekonomisk ersättning för bestående men efter en skada. Olycksfallsförsäkringen kan även täcka vissa kostnader i samband med olyckan eller rehabiliteringen. Christina Meder, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, säger i ett pressmeddelande att om du inte har en olycksfallsförsäkring via din arbetsgivare eller facket bör du skaffa en privat försäkring.

”Vi tänker kanske att vi har en väl fungerande sjukvård och sjukförsäkringssystem i Sverige men för att få ekonomisk ersättning för den medicinska eller ekonomiska invaliditeten krävs det att man har en olycksfallsförsäkring. Den som inte har en olycksfallsförsäkring bör åtminstone överväga att teckna fritidsolycksfall som tillägg i hemförsäkringen”, säger Philippe Suhard, försäkringsansvarig på Compricer,

Allriskförsäkring krävs för att få ersättning för stulna eller trasiga skidor

Tillägget Allrisk behövs i din hemförsäkring för att du ska få ersättning för skador på t.ex. din skidutrustning, eller få ersättning om utrustningen blir stulen. Allrisk gäller även för hyrd utrustning men självrisken ligger ofta på omkring 1500 kronor. Ofta kan du teckna en extraförsäkring av uthyraren. Det är viktigt att du är aktsam med hyrd skidutrustning, annars riskerar du att bli utan ersättning från försäkringbolaget. ”Ett bra tips är att ställa skidorna en bit ifrån varandra utanför värmestugan, så blir risken mindre att de stjäls”, säger Philippe Suhard.

Off-pist

Riskfyllda aktiviteter såsom off-pist åkning eller skidåkning i lavinfarliga områden är många gånger vanligen undantagna i både olycksfallsförsäkringar och reseförsäkringar.

Åker du skidor utomlands?

Då är det reseförsäkring som gäller. I Sverige ingår det en reseförsäkring i alla hemförsäkringar som gäller i 45 dagar. Läs det finstilta i din försäkring så du vet vilken självrisk du har, hur många försäkringen täcker, vilket försäkringsbelopp du har etc. Då kan du också ta ställning till om du behöver ta en extra försäkring för din resa. Glöm inte heller att ta med ditt Europeiska Sjukförsäkringskort som ger dig rätt till vård i andra EU/EES-länder.

Din hemförsäkring täcker inte olycksfall och sjukdom!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Lista över världens mest korrumperade länder

1 minuts läsning

Listan ordnas efter vilken bedömning respektive land har fått i 13 olika undersökningar från 12 olika institutioner, bland andra Världsbanken, Freedom House och African Development Bank. Förra året hamnade Spanien på plats 30 men har under det g&ar...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)