Tar du irrationella beslut för att slippa förlora pengar?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
3 minuters läsning
Tar du irrationella beslut för att slippa förlora pengar?

Svaret är ja! Men går det att göra något åt det?


I det intressanta TED talk ”The money paradox” ställer talaren frågan: Om vi nu är de smartaste där ute, varför tar vi så dåliga beslut när det kommer till pengar? Varför skapar vi då lågkonjunkturer, bubblor, konkurser och enorma skuldberg om och om igen?

Är det den superkomplicerade miljö som vi har skapat just för att vi är så smarta – som vi sen inte själva klarar av att hantera?

Om det är svaret så borde vi kunna lösa problemet genom att ta bort den teknik eller designa om den omgivning som vi inte klarar av.

Om det inte är vår miljö som är boven, är det då vi människor som är dåligt designade?

För att förstå oss bättre testade Laurie Santos, professor i psykologi på Yale Universitet, apor och deras sätt att använda pengar. Aporna fick polletter att handla med. Marknadsplatsen bestod av olika ”säljare” som ”sålde” vindruvor. Vissa säljare gav fler druvor för samma pollett och tvärt om.

Precis som vi människor lärde sig aporna snabbt vem som gav bäst deal och shoppade mer av den säljaren. Helt rationellt. Precis som vi.

Sen introducerades nästa steg i handeln. En säljare visade upp tre druvor men när polletten lämnades över så fick apan endast två. En annan säljare började med att visa upp endast en druva men gav sen en extra efter betalningen. Resultatet av handeln var alltså densamma för aporna – 2 druvor.

Vad tror ni hände? Aporna valde (irrationellt) att handla från den säljare som plussade på en druva – dvs. valde bort den som tog bort en. Till och med när de fick fler druvor i slutändan av säljaren som tog bort en druva valde de den som la till en. Precis som vi människor drogs aporna till att undvika förluster (förlustaversion) mer än möjlighet till att få större vinster. Får vi mindre än vi förväntar oss så känns dealen som en dålig deal. Får vi mer än vi förväntar oss så känns dealen som en bra deal – även om summa summarum blir den samma eller till och med sämre.

Allt hänger samman med vår evolution

Vi kan inte ändra hur vår hjärna fungerar när vi använder strategier vi har haft under hela vår evolution. Bara för att nu hantera pengar. Och strategierna leder oss vilse. För även om för mycket efterrätter idag kan vara mycket skadligt så är vi skapta för att kasta oss över sötsaker när vi ser dem, allt för vår överlevnad.

Den dåliga nyheten: De strategier vi använder oss av är mycket svåra att komma över. När vi ser värdet på våra fonder sjunka på börsen, som många av oss gjort den senaste tiden, så ser vi det i gamla evolutionära termer. Detta gör att vi inte sällan tar dåliga beslut.

Den goda nyheten: Vi är väldigt smarta och extremt duktiga på att överkomma våra biologiska begränsningar. Vi har t.ex. byggt flygplan eftersom att flaxa med armarna inte fungerar så bra.

Så om vi kan se, känna igen, erkänna och acceptera att vår hjärna också har begränsningar så borde vi kunna använda teknologi och design för att övervinna dem. Tror Laurie Santos. Och jag. Vad tror du?


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Småsparare säljer och sitter på 1 300 miljarder i kontanter. Hur gör du?

2 minuters läsning

Största försäljningarna på fyra år ”Under maj och juni såg vi de största försäljningarna på fyra år. Många aktieägare har sålt och tagit hem vinster från bland annat spelbolag och industriaktier”, ...

Föregående artikel