Tar du irrationella beslut för att slippa förlora pengar?

Privatekonomi /
Tar du irrationella beslut för att slippa förlora pengar?

Svaret är ja! Men går det att göra något åt det?


I det intressanta TED talk ”The money paradox” ställer talaren frågan: Om vi nu är de smartaste där ute, varför tar vi så dåliga beslut när det kommer till pengar? Varför skapar vi då lågkonjunkturer, bubblor, konkurser och enorma skuldberg om och om igen?

Är det den superkomplicerade miljö som vi har skapat just för att vi är så smarta – som vi sen inte själva klarar av att hantera?

Om det är svaret så borde vi kunna lösa problemet genom att ta bort den teknik eller designa om den omgivning som vi inte klarar av.

Om det inte är vår miljö som är boven, är det då vi människor som är dåligt designade?

För att förstå oss bättre testade Laurie Santos, professor i psykologi på Yale Universitet, apor och deras sätt att använda pengar. Aporna fick polletter att handla med. Marknadsplatsen bestod av olika ”säljare” som ”sålde” vindruvor. Vissa säljare gav fler druvor för samma pollett och tvärt om.

Precis som vi människor lärde sig aporna snabbt vem som gav bäst deal och shoppade mer av den säljaren. Helt rationellt. Precis som vi.

Sen introducerades nästa steg i handeln. En säljare visade upp tre druvor men när polletten lämnades över så fick apan endast två. En annan säljare började med att visa upp endast en druva men gav sen en extra efter betalningen. Resultatet av handeln var alltså densamma för aporna – 2 druvor.

Vad tror ni hände? Aporna valde (irrationellt) att handla från den säljare som plussade på en druva – dvs. valde bort den som tog bort en. Till och med när de fick fler druvor i slutändan av säljaren som tog bort en druva valde de den som la till en. Precis som vi människor drogs aporna till att undvika förluster (förlustaversion) mer än möjlighet till att få större vinster. Får vi mindre än vi förväntar oss så känns dealen som en dålig deal. Får vi mer än vi förväntar oss så känns dealen som en bra deal – även om summa summarum blir den samma eller till och med sämre.

Allt hänger samman med vår evolution

Vi kan inte ändra hur vår hjärna fungerar när vi använder strategier vi har haft under hela vår evolution. Bara för att nu hantera pengar. Och strategierna leder oss vilse. För även om för mycket efterrätter idag kan vara mycket skadligt så är vi skapta för att kasta oss över sötsaker när vi ser dem, allt för vår överlevnad.

Den dåliga nyheten: De strategier vi använder oss av är mycket svåra att komma över. När vi ser värdet på våra fonder sjunka på börsen, som många av oss gjort den senaste tiden, så ser vi det i gamla evolutionära termer. Detta gör att vi inte sällan tar dåliga beslut.

Den goda nyheten: Vi är väldigt smarta och extremt duktiga på att överkomma våra biologiska begränsningar. Vi har t.ex. byggt flygplan eftersom att flaxa med armarna inte fungerar så bra.

Så om vi kan se, känna igen, erkänna och acceptera att vår hjärna också har begränsningar så borde vi kunna använda teknologi och design för att övervinna dem. Tror Laurie Santos. Och jag. Vad tror du?


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i villa, 15000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 1 166 kr
  • Högst årskostnad 10 689 kr
  • Att spara 9 523 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Bostadspriserna backar i april - upp på årsbasis
Bostadspriserna backar i april - upp på årsbasis
Missa inte att se över båtförsäkringen - tusenlappar att spara
Missa inte att se över båtförsäkringen - tusenlappar att spara
Rekordlåga elpriser i april (lägsta på 20 år)
Rekordlåga elpriser i april (lägsta på 20 år)

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin