Tips och åtgärder för att hålla tjuven borta

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Tips och åtgärder för att hålla tjuven borta

Polisen rapporterade nyligen vad dom hänt under sommaren i det område där jag bor. Och mycket glädjande hade inbrotten både i bostäder och i bilar sjunkit rejält. Samtidigt fick vi lite tips från organisationen Samverkan mot brott (SAMBO) om hur man ska hålla borta tjuven som jag tänkte dela med mig av här:

 • Informera grannarna om ni är borta mer än några dagar. 
   
 • Arrangera så att lampor tänds och släcks, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute.
   
 • Låt radion gå på med timer så det hörs ljud i hemmet.
   
 • Installera utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt vid entré- och altandörrar.
   
 • Be någon granne tömma brevlådan på post och reklam och peta in posten om den sticker ut. Alternativet är att ha en stor och låst brevlåda, där tjuven inte kan se om den innehåller post.
   
 • Be en granne att skotta efter snöfall eller i varje fall trampa upp spår i snön. Grannen kan också köra sin bil fram och tillbaka några gånger på infarten. Under sommartid kan grannen klippa gräsmattan vid längre bortavaro.
   
 • Be en granne lägga sopor i soptunnan så att den inte står helt tom och parkera sin bil på er tomt då och då så att huset ser bebott ut.
   
 • Förvara trädgårdsredskap och stegar inomhus, i låst förråd eller fastlåsta, så att tjuven inte kan använda dem till att krossa fönster med eller bryta sig in i ditt eller dina grannars hus.
   
 • Lämna inte stöldbegärliga möbler, grillar och trädgårdsmaskiner etc. olåsta på uteplatsen.
   
 • Tala inte om att du är bortrest på telefonsvararen och skylta inte på nätet när du reser bort.
   
 • Var försiktig med statusuppdateringar i sociala medier, tala inte om att du är bortrest och hur länge. Kom också ihåg att många tjänster geotaggar dina inlägg (Facebook, Instagram, Twitter m fl).
   
 • Lås fönster och dörrar. Lämna inte några nycklar hemma, även de smartaste gömställen kan avslöjas.
   
 • Sammanfattningsvis: se till att ditt hem ser bebott ut fast du inte är hemma. Leksaker, tvätt på tvättlina och disk på diskbänken är bra tips att be din granne arrangera under tiden du är borta. Förändringar måste dock göras så att det inte ser lika ut dag efter dag.

Och sist men inte minst, se över din hemförsäkring. Har du rätt försäkring beroende på hur du bor - hemförsäkring, villaförsäkring eller bostadsrättsförsäkring? Täcker den allt du vill att den ska täcka? Betalar du onödigt mycket för skyddet du vill ha? Var det länge sedan du jämförde innehåll och pris?

Jämför din hemförsäkring här >>

Jämför din villaförsäkring här >>

Jämför din bostadsrättsförsäkring här >>

Eller ring oss om du vill ha hjälp av en försäkringsrådgivare: 08-5000 2000

Samverkan mot brott (SAMBO) är en organisation bestående av Polisen, försäkringsbolagen Folksam, Länsförsäkringar, If, Trygg Hansa, Moderna Försäkringar, ICA Försäkring, SSF Stöldskyddsföreningen, Brottsförebyggande rådet (Brå), Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Villaägarna, som alla verkar för att skapa ett tryggare boende.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Höjd pensionsålder – så påverkas din pension!

3 minuters läsning

Oavsett ålder och pensionsplaner kommer du sannolikt känna av förändringarna av pensionssystemet. En rapport som pensionsmyndigheten gjort visar att kompensationsgraden för den allmänna pensionen minskar för varje årskull. Du som är 50-talist ber&aum...

Föregående artikel