Tjäna pengar på pengar!

Shoka Åhrman
Shoka Åhrman
3 minuters läsning
Tjäna pengar på pengar!

Kicka igång hösten och släpp tanken på att det behövs stora belopp för att du ska skapa en trygghet och få kapitalet att växa. Du kommer väldigt långt med ett månadssparande och den snöbollseffekt du får av det som kallas för ränta-på-ränta.

Snabbare än du anar kommer sommar och semester nå sin ände och många av oss kommer leva på de fina minnen vi har skapat men samtidigt planera framåt inför årets kommande aktiviteter. Även om just detta året har till stor del handlat om ”hemester” för många av oss och det i  dagsläget råder det fortsatt osäkerhet kring i vilken utsträckning vi kommer att  kunna resa kommande tiden. Vi kan faktiskt fortfarande kicka igång hösten med att både bygga en buffert, ett långsiktigt sparande som sen på sikt kan användas till  t.ex resor. Eller varför inte låta detta bli det året då du startar ett privat pensionssparande om du saknar det. Släpp tanken på att det behövs stora belopp för att du ska skapa en trygghet och få kapitalet att växa. Du kommer väldigt långt med ett månadssparande och den snöbollseffekt du får av det som kallas för ränta-på-ränta. Det du behöver göra att starta NU för en av de viktiga parametrarna utöver beloppet och räntesatsen är tid!
 
De flest vill ha en snabb och magisk väg för att öka sitt sparande eller att få sina pengar att växa. Det finns få snabba vägar att ta som inte innebär stora risker och spekulationer. Men det finns en magisk formel som alla kan använda sig av oavsett om det är din första krona du ska spara eller om du redan har pengar investerade, nämligen det som kallas för ränta-på-ränta effekten. Så oavsett vad du har för dröm eller syfte med ditt långsiktiga sparande; pensionssparande, barnsparande eller den först miljonen kom i håg att använda kraften i ränta-på-ränta-effekten som får dina pengar att växa.
 
 
Att få dina pengar att växa genom att år efter år antingen få en ränta eller en avkastning från fonder eller aktier är bränslen som får kapitalet att växa exponentiellt.
 
Det som är magiskt med formeln är att du även med små summor med lite tålamod kan se hur ditt sparande växer till en större summa över tid. En återkommande kommentar brukar vara att tiden är aktiespararens bästa vän och det gäller även här.
 
Föreställ dig detta, om du från och med idag tar ett beslut att spara en summa varje månad och låter kapitalet att växa över åren antingen genom att pengarna förräntas och återinvesteras. Du får helt enkelt inte bara ränta på den första kronan du sparar utan du får även ränta på den räntan och avkastningen du fick från tidigare år. Det blir som en rullande snöboll och det uppstår en snöbollseffekt.
 
Vad denna magiska formel visar är att alla  kan bli miljonärer, det som är att det bara tar olika lång tid att bli det. Mitt bästa tips till dig är att redan nu när du ligger i  solstolen planera vad just du har för utrymme att börja spara.
 
Exempel:
         
Månadssparande Ränta Antal år Summa efter 25 år % ränta-på-ränta
1000 kr 8 % 25 år 947 453 kr
 
Shoka Åhrman

Om skribenten

Shoka Åhrman, Sparekonom SPP

Shoka Åhrman är sparekonomen som brinner för att göra det enkelt att engagera sig i pensions- och privatekonomiska frågor. Hon har arbetat som privatekonom i över 15 år och är en folkkär sparinspiratör och författare. Undrar du hur du bör tänka med ditt långsiktiga sparande, vad du som föräldraledig kan göra för att dryga ut kassan eller varför du borde riskanpassa din sparportfölj? Shoka ger dig svaren!

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bolån till fritidshus - detta gäller

2 minuters läsning

Media rapporterar om ett stort intresse för att köpa fritidshus just nu. Enligt hemnet såldes det rekordmånga fritidshus (1 228 objekt) via dem i juni. För att hitta en lika hög säljvolym måste man gå tillbaka till 2015 enligt analytikern Erik Holm...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)