Tjäna pengar på pengar!

Spara pengar /
Tjäna pengar på pengar!

Kicka igång hösten och släpp tanken på att det behövs stora belopp för att du ska skapa en trygghet och få kapitalet att växa. Du kommer väldigt långt med ett månadssparande och den snöbollseffekt du får av det som kallas för ränta-på-ränta.

Snabbare än du anar kommer sommar och semester nå sin ände och många av oss kommer leva på de fina minnen vi har skapat men samtidigt planera framåt inför årets kommande aktiviteter. Även om just detta året har till stor del handlat om ”hemester” för många av oss och det i  dagsläget råder det fortsatt osäkerhet kring i vilken utsträckning vi kommer att  kunna resa kommande tiden. Vi kan faktiskt fortfarande kicka igång hösten med att både bygga en buffert, ett långsiktigt sparande som sen på sikt kan användas till  t.ex resor. Eller varför inte låta detta bli det året då du startar ett privat pensionssparande om du saknar det. Släpp tanken på att det behövs stora belopp för att du ska skapa en trygghet och få kapitalet att växa. Du kommer väldigt långt med ett månadssparande och den snöbollseffekt du får av det som kallas för ränta-på-ränta. Det du behöver göra att starta NU för en av de viktiga parametrarna utöver beloppet och räntesatsen är tid!
 
De flest vill ha en snabb och magisk väg för att öka sitt sparande eller att få sina pengar att växa. Det finns få snabba vägar att ta som inte innebär stora risker och spekulationer. Men det finns en magisk formel som alla kan använda sig av oavsett om det är din första krona du ska spara eller om du redan har pengar investerade, nämligen det som kallas för ränta-på-ränta effekten. Så oavsett vad du har för dröm eller syfte med ditt långsiktiga sparande; pensionssparande, barnsparande eller den först miljonen kom i håg att använda kraften i ränta-på-ränta-effekten som får dina pengar att växa.
 
 
Att få dina pengar att växa genom att år efter år antingen få en ränta eller en avkastning från fonder eller aktier är bränslen som får kapitalet att växa exponentiellt.
 
Det som är magiskt med formeln är att du även med små summor med lite tålamod kan se hur ditt sparande växer till en större summa över tid. En återkommande kommentar brukar vara att tiden är aktiespararens bästa vän och det gäller även här.
 
Föreställ dig detta, om du från och med idag tar ett beslut att spara en summa varje månad och låter kapitalet att växa över åren antingen genom att pengarna förräntas och återinvesteras. Du får helt enkelt inte bara ränta på den första kronan du sparar utan du får även ränta på den räntan och avkastningen du fick från tidigare år. Det blir som en rullande snöboll och det uppstår en snöbollseffekt.
 
Vad denna magiska formel visar är att alla  kan bli miljonärer, det som är att det bara tar olika lång tid att bli det. Mitt bästa tips till dig är att redan nu när du ligger i  solstolen planera vad just du har för utrymme att börja spara.
 
Exempel:
         
Månadssparande Ränta Antal år Summa efter 25 år % ränta-på-ränta
1000 kr 8 % 25 år 947 453 kr


Skriven av Shoka Åhrman, privatekonom

Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Mitsubishi colt 1,3
  • Lägst årskostnad 3 038 kr
  • Högst årskostnad 5 340 kr
  • Att spara 2 302 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin