Tror du att du är fattigare än vad du är?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Tror du att du är fattigare än vad du är?

68 procent av oss svenskar tror att vi är fattigare, i jämförelse med andra, än vad vi faktiskt är. Endast sex procent av oss tror att vi är relativt rikare. Och våra politiska åsikter ändras åt höger när vi informeras om att vi är rikare än vad vi tror.


En studie på institutet för Näringslivsforskning har genom en enkätundersökning undersökt hur svenskarna uppfattar sina relativa inkomster. Denna uppfattning jämförde de sedan med data från bland annat skattemyndigheten. De fann att 68 procent av svenskarna underskattade sin relativa inkomst/position och endast sex procent överskattade sin position.

Information om deras verkliga position i inkomstfördelningen ledde till att deras politiska åsikter ändrades åt höger

Jämfört med t.ex. medborgare i USA så ligger vi svenskar långt till vänster i våra politiska åsikter. Vi vill generellt ha en starkare stat och vi anser att resurser bör omfördelas från dem som tjänar mer till dem som tjänar mindre. Enligt teorier så bör de som är relativt rika efterfråga mindre omfördelning av resurser och tvärt om (även om detta inte alltid är fallet).

Så vad hände när personerna i studien fick veta hur deras inkomst stod sig i relation till andra svenskar? Jo, det ledde till ett kraftigt ökat stöd för moderaterna och till att efterfrågan på omfördelning av resurser gick ner.

I USA är det tvärt om

I USA är det vanligt att man, tvärt emot i Sverige, tror att man är rikare i relation till andra än vad man verkligen är. Amerikanerna efterfrågar också generellt en relativt liten stat och mindre omfördelning av resurser.

Författarna till studien skriver: Om svenskarna skulle få korrekt information om detta (sin relativa inkomst) skulle deras politiska preferenser ändras vilket möjligen skulle påverka både valresultat och ekonomisk politik.”

Studien: Richer (and Holier) Than Thou? The Effect of Relative Income Improvements on Demand for Redistribution

Genomsnittslöner 2013 Sverige. Tabell över medellönerna i olika sektorer:
 

  Kvinnor Män Totalt
Samtliga sektorer 28 400 32 900 30 600
Privat sektor 29 000 33 000 31 500
- Arbetare 23 900 26 400 25 600
- Tjänstemän 32 300 40 100 36 600
Offentlig sektor 27 800 32 100 28 900
- Kommuner 26 100 27 700 26 400
- Landsting 30 700 40 300 32 700
- Staten 31 900 34 800 33 300


Källa: Medlingsinstitutet


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ska man ha låg risk i sitt pensions-sparande?

2 minuters läsning

Nästan varannan tror att fondförsäkring har störst möjlighet att ge god avkastning Silentiums undersökning visar att vi inte väljer efter vår övertygelse. Trots att fler idag (i jämförelse med för två år sedan) tror at...

Föregående artikel