Två av tio har fått sämre ekonomi pga corona

Privatekonomi /
4 minuters läsning
Två av tio har fått sämre ekonomi pga corona

Två av tio har fått en sämre ekonomi på grund av corona och snart kommer fler behöva prioritera vilka räkningar de ska betala. Det står klart efter en undersökning från Kronofogden. Här ger vi dig våra bästa tips om hur du kan förbättra din privatekonomi.

Två av tio har fått sämre ekonomi på grund av corona

Snart kommer fler behöva prioritera vilka räkningar de ska betala. Den dystra bilden målar Kronofogden upp efter att ha undersökt hur svenskarnas ekonomi påverkas av coronaviruset.

Enligt myndigheten uppger drygt två av tio att de har fått en sämre privatekonomi på grund av corona och ungefär lika många räknar med att deras ekonomi kommer försämras det närmaste halvåret.

De med små ekonomiska marginaler är mest utsatta men även de som tidigare haft en ordnad och trygg ekonomi påverkas enligt Kronofogden.

– Resultaten bekräftar bilden av att många människor står inför en tuff ekonomisk situation, säger rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg.

Över 100 000 fler skuldsatta närmaste åren

Värst drabbade är arbetslösa, egenföretagare samt ensamstående föräldrar och även om myndigheten än så länge inte ser en ökning av antalet privatpersoner i sitt register räknar man med att över 100 000 fler kommer bli skuldsatta de kommande åren.

Enligt Gellerbrant Hagberg behöver vi gå så långt tillbaka i tiden som till bank- och finanskrisen på 1990-talet för att hitta en lika dramatisk situation.

Två av fem påverkas av krisen

Enligt undersökningen uppger 21 procent av de tillfrågade att deras ekonomi redan har påverkats av krisen och 23 procent räknar med att deras ekonomi kommer försämras under de kommande sex månaderna.

Ta tag i din ekonomi direkt

Har du fått en sämre ekonomi på grund av coronakrisen? Då är du verkligen inte ensam om det men det är viktigt att du tar tag i din ekonomi så fort som möjligt innan problemen blir för stora.
Det finns mycket du kan göra för att förbättra din ekonomi. Här under har vi samlat 5 av våra bästa tips.

5 tips som förbättrar din ekonomi

1. Stoppa inte huvudet i sanden
Den största tjänsten du kan göra dig själv är att se verkligheten som den är och agera utifrån det. Det kan låta hårt men är det enda sättet som verkligen gör skillnad i din ekonomi.
Öppna räkningarna som kommer och försök få en överblick hur situationen ser ut. Den lilla detaljen kommer göra underverk för din ekonomi om du redan har eller tror att du kommer påverkas ekonomiskt av coronaviruset.

2. Titta på kontoutdragen
Ett bra sätt att hitta var du kan spara in pengar är att kika på kontoutdragen hos banken. Vad är det som pengarna går till? Titta gärna tre-fyra månader bakåt i tiden också för att fånga upp utgifter som kanske inte dyker upp varje månad.
Skriv upp vilka de stora utgiftsposterna är och fundera på om du kan spara pengar på att få ned de på något vis.

3. Betala i tid
Enligt Kronofogden räknar man med att fler kommer få prioritera vilka räkningar man ska betala framöver. Om du kan är det bästa naturligtvis att betala räkningarna i tid. Påminnelseavgifter, dröjsmålsräntor och i värsta fall indrivning från Kronofogden kan få en liten räkning att snabbt bli dyr.
Om du inte kan betala en räkning så hör av dig så fort som möjligt till den som skickat den. De flesta går att resonera med så förklara din situation och föreslå en lösning.

Vi har samlat lite tips om hur du kan optimera dina betalningar. Läs gärna mer på 5 sätt som hjälper dig optimera dina betalningar

4. Sluta amortera på bolånet
Märker du att du börjar få svårt att klara av dina betalningar kan det vara bra att tillfälligt pausa dina amorteringar på bolånet om du har ett. Det är en möjlighet som tillkommit på grund av coronakrisen och är tänkt att just underlätta för hushåll som har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Läs mer om detta på Amorteringsfritt bolån.

Har du olika små lån och krediter kan du höra av dig till långivarna och se om du kan få en lägre ränta eller förändra avbetalningsplanen för att underlätta för dig att få ihop ekonomin.

Ett bra knep som kan göra underverk för plånboken är att samla dina lån och sänka månadskostnaden

5. Sänk dina kostnader

Ett bra sätt att snabbt få bättre marginaler i din ekonomi är att dra ned på dina kostnader. De flesta kan spara mycket mer än vad man tror med hjälp av bara några få enkla knep.
Vi har samlat sju av våra bästa tips som verkligen fungerar. Läs mer på Sänk dina kostnader – 7 tips som fungerar
 
Har du påverkats ekonomiskt av coronakrisen?

Har du eller tror du att du kommer påverkas ekonomiskt av coronakrisen? Kanske har du något bra tips på hur man snabbt kan förbättra sin privatekonomi?

Lämna gärna en kommentar här under och berätta!


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bör jag sälja fonder nu om jag har 5 år kvar till pension?

2 minuters läsning

Hej Anna, Jag förstår din oro - det är många inklusive jag som känner oro när man ser börserna sjunka och oron över Coronaviruset. Det enda vi kan vara säkra på är att vi inte vet hur stort fallet på börsen blir och hur lä...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)