Tydligare villkor från banken till bolånekunder!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Tydligare villkor från banken till bolånekunder!

En statlig utredning som presenteras idag (9/4 2015) kommer med en rad förslag som stärker konsumenters makt och ger dem en starkare förhandlingsposition när det kommer till bolån.


Förslag i bolåneutredningen

Information om faktorer bakom den erbjudna räntan. Kunden ska ha rätt till att få information på individnivå om vad bankerna har tagit hänsyn till när de tagit fram den erbjudna räntan - faktorer kopplade till kunden, lånet och säkerheten.

Genomsnittsränta ska redovisas. Detta beslutade Finansinspektionen om redan i februari i år. Alla banker ska redovisa ett snitt månadsvis av den ränta deras bolånekunder faktiskt betalar från och med 1 juni 2015.

Bankens finansieringskostnad. Bankerna ska redovisa sina finansieringskostnader för bostadskrediterna, exklusive kostnader för personal, lokaler och administration, för att lättare jämförelser ska kunna göras mellan bankerna.

Bankens upplåningskostnad. Kunden ska få veta bankens upplåningskostnad som förenklat består av räntan för att låna pengar på kapitalmarknaden plus en kostnad för att uppfylla olika myndighetskrav.

Erbjuden ränta utan övriga bankprodukter ska redovisas. Ofta erbjuds en ränterabatt i utbyte mot ett paket med andra finansiella tjänster och produkter som t.ex. bankkonton, pension och sparande. Banken ska nu redovisa den erbjudna räntan utan paket.

Utredningen som till stora delar handlar om att genomföra EU-direktivet i svensk rätt ska nu lämnas över till regeringen. Förslagen väntas träda i kraft den 1 mars 2016. Till utredningen >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ta studielån eller andra lån för att studera?

2 minuters läsning

Svaret är glasklart: studielån är bästa sättet att finansiera studier och det finns ingen anledning att ta andra lån för att lösa bort studielånet. Fördelar med studielån jämfört med andra lån  Låg r&...

Föregående artikel