Under sportloven stjäls skidor för miljoner

Under sportloven stjäls skidor för miljoner

Lämnar du skidorna utanför värmestugan när det är dags för lunch i backen? Vad täcker försäkringen?


Enligt försäkringsbolaget if stjäls skidor, snowboards och annan utrustning för över 15 miljoner kronor varje år i Sverige.

Täcker hemförsäkringen stöld av dina skidor?
Din hemförsäkring ersätter om dina skidor stjäls i backen utanför tex afterski ställena eller om de stjäls ur din låsta takbox. MEN försäkringsbolagen kräver att skidorna inte har lämnats utan ”rimlig uppsikt”. Enligt försäkringsbolagen är ”rimlig uppsikt” att äta på restaurang med skidorna utanför – men inte om de står olåsta utomhus under natten.

Täcker hemförsäkringen stöld av hyrda skidor?
Ja det gör den. Samma regler gäller här.

Ersättning för bruten skida?
Ja, om du har en otursförsäkring (allriskförsäkring).

Har du utrustning värd över 15 000 kronor?
Har du särskilt värdefull skidutrustning bör du även här ha en allriskförsäkring för att vara på den säkra sidan. Kontakta ditt försäkringsbolag för att vara säker på vad som gäller just för dig och din utrustning.Vad gäller om du kör off-pist?
Off-pist åkning, åkning i liftgator och/eller i lavinfarliga områden räknas som riskfyllda aktiviteter. Dessa är undantagna i både olycksfallsförsäkringar och reseförsäkringar. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information om detta.

Självrisk på 1 500 kronor
Även om du får ersättning från ditt försäkringsbolag vid stulen utrustning får du ofta betala självrisk. När du hyr skidor kan du ta en extraförsäkring för att minimera självrisk vid stöld. Du får fundera på om du tycker att det är värt kostnaden.

Åker du skidor utomlands?
Då är det reseförsäkring som gäller. I Sverige ingår det en reseförsäkring i alla hemförsäkringar, som gäller i 45 dagar.

Tips:

  • Förvara skidorna inlåsta under natten
  • Lämna inte kvar något i bilen/takboxen
  • Lås fast skidorna med ett skidlås
  • Ställ inte skidorna parvis
  • Notera tillverkningsnummer på utrustningen
  • Vid stöld: Gör direkt en polisanmälan och kontakta ditt försäkringsbolag.


Har du jämfört din hemförsäkring? Jämför hemförsäkringar här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bli inte blåst!

1 minuts läsning

Hur investerar du din premiepension? Om du aldrig har gjort något val av fonder i premiepensionssystemet så är dina pengar investerade i fonden AP7 Såfa, även kallad soffan. ”Soffan” har historiskt levererat en bra avkastning så du ligger s&au...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)