USA - valresultatets inverkan på din plånbok

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
4 minuters läsning
USA - valresultatets inverkan på din plånbok

Vi vaknar upp idag till stängda vallokaler och fortsatta spekulationer om vem som vinner det amerikanska valet. Biden eller Trump. Börsen öppnar på minus och frågan är vilken presidentkandidat som är bäst för våra plånböcker?

Vår ekonomiska värld är enormt komplex och att göra prognoser för svenskarnas privatekonomi utifrån en händelse såsom det amerikanska valet är så gott som omöjligt. Ingen situation är den andra lik. Men låt oss göra ett litet försök.

Vad vi kan vara säkra på är att det kommer fortsätta att skaka fram tills det att vi har en president vald, och tills det att den valda presidentens plan inför framtiden blir känd och sjösatt. Börsen ogillar skarpt osäkerhet och Coronaviruset och USA-valet är två viktiga händelser som skapar stor osäkerhet just nu. 

Historiskt har olika typer av kriser och konjunktursvängningar påverkat ekonomin betydligt mer än presidentval. Och oavsett vem som vinner så kommer vi att få se stora ekonomiska stimulanser för att den amerikanska ekonomin ska fortsätta växa, i spåren av coronapandemin. 

Börsen

Historiskt har börsen stigit mer under mandatperioder med demokratiskt styre men det finns så många olika aspekter som spelar in att det är svårt att säga vad som kommer hända med börsen beroende på vem som vinner. Vad vi kan vara säkra på är dock att det kommer att skaka rejält. Ett val där utgången är osäker gör börsen nervös. Blir valresultatet dessutom jämnt och processen att utse USA:s nästa president utdragen kan det bli rejält stökigt på börsen. Dessutom har vi Coronaviruset att ta ställning till som är allt annat än förutsägbart.

Under de senaste åren har Amerikanska centralbanken stimulerat ekonomin rejält vilket har gjort att börsen har stigit. Ett möjligt scenario är att om Trump vinner så finns förväntningar på fortsatta stora stimulanser under lång tid vilket kommer få börsen att fortsätta stiga. Vinner Biden så kommer vi troligtvis även då se stora stimulanser, frågan är dock hur stora och hur länge. Det har samtidigt talats om höjda skatter för höginkomsttagare och bolag om Biden vinner vilket kan minska incitamenten att investera, vilket blir negativt för tillväxten. Eller inte. För när vi tittar tillbaka i tiden kan vi se att höjda skatter inte har haft någon stor inverkan på börsen. Och vinner Biden kan osäkerheten bli mindre vilket är positivt för börsen. Ja ni hör ju, allt kan hända.

Så här svarar Patrick Siegbahn, placeringsrådgivare Småspararguiden och expert i Compricers Expertpanel, till Expressen på frågan: Vilka placeringar känns stabila oavsett valsegrare och eventuellt valkoas med rättsprocesser?

“Har man ett riktigt långsiktigt sparande är den största risken att man går miste om aktiemarknadens avkastning genom att hoppa in och ut i försök att tajma marknaden. Vi rekommenderar alltid den billigaste globala aktiefonden man kan hitta för långsiktigt sparande, och det gör vi nu också. Kommer det ett börsras efter valet är vår rekommendation att göra som strutsen: Stoppa huvudet i sanden. Tänk på annat och sälj absolut inte i panik – på lång sikt lär börsen återhämta sig.”

Och jag håller med! De som försöker tajma marknaden misslyckas oftare än de lyckas. Är du långsiktigt på börsen så är det oftast bäst att inte göra någonting. Och att investera i Globala indexfonder. På sikt går börsen upp igen. Läs gärna en av de andra artiklarna i detta nyhetsbrev: Tajma inte marknaden. Lyssna inte på experters prognoser. Eller på dig själv.

Våra jobb

Vi är ett exportberoende land vilket gör att vi påverkas av den handelspolitik som drivs från Vita huset. Vinner Trump så kommer hans protektionistiska handelspolitik troligtvis att fortsätta med omfattande tullar på en mängd varor. Samtidigt kan oljerelaterade bolag och företag inom bank, läkemedel och techbranschen gynnas. 

Vinner Biden, som är mer frihandelsvänlig, så kan det gynna svenska företag och den svenska exporten. Det troliga är att Biden kommer att satsa mer på infrastruktur och miljöinvesteringar vilket också kan påverka många av våra företag positivt. Biden anses också vara mer förutsägbar än Trump vilket jag tror kan vara viktigt för svenska företag.

Vår pension

Svenskarna är genom sitt pensionssparande i fonder rätt tungt investerade i USA. Svenska sparare äger nordamerikanska fonder för 139 miljarder kronor. Räknar vi in det amerikanska innehavet i globalfonderna blir det ungefär 600 miljarder kronor till. Vår pension påverkas alltså av hur de amerikanska företagen går. Men eftersom de flesta av oss har några år kvar till pensionen så kommer detta val troligtvis bara vara en “bump” på vägen. Och vilket valresultat som är bäst för vår framtida pension är omöjlig att sia om. Ett tydligt resultat istället för ett jämnt resultat borde dock vara positivt, vem som än blir USAs näste president. Och kom ihåg, ditt pensionssparande är ett långsiktigt sparande. Och då är det bästa att inte agera och försöka tajma marknaden.

Vem tror du vinner valet? Och vem är bäst för våra plånböcker, Trump eller Biden?

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hur mycket får ditt barn i veckopeng/månadspeng?

1 minuts läsning

På frågan “Får ditt barn regelbundet veckopeng eller månadspeng?” svarar 15 procent av de tillfrågade att de får veckopeng, 47 procent månadspeng, 8 procent svarar ja men vi glömmer ibland och 30 procent svarar nej. “Det är ...

Föregående artikel