Vabba och vobba på rätt sätt

Privatekonomi /
1 minuts läsning
Vabba och vobba på rätt sätt

Den rubriken hittade jag på finansliv.se. Och med tanke på att det alltid är högsäsong för förkylningar så tänkte jag sammanfatta artikeln här - mycket bra info för dig som är hemma med sjuka barn.

Vård av barn (Vab): Föräldrar har rätt att stanna hemma från sitt arbete för att ta hand om sitt sjuka barn och samtidigt få ersättning för det (vanligtvis upp till det att barnet är 12 år).

Att vabba ger rätt till runt 80 procent av lönen upp till ett tak på 29 063 kronor (2019). Från och med åttonde dagen behövs ett läkarintyg för att fortsätta få ersättning. Man har rätt till 120 vabbdagar per år (ensamstående och par).

 • Det är inte okej att sitta hemma och arbeta (ta emot lön) och samtidigt ansöka om ersättning.
   
 • Föräldern måste alltid tala om för arbetsgivaren innan att den kommer stanna hemma med sjukt barn. 
   
 • Man måste anmäla vab till Försäkringskassan.
   
 • Man kan även begära ersättning för vab när barnet är i behov av att gå till tandläkaren eller tex besöka ett sjukhus. 
   
 • En familjemedlem eller vän kan vabba i förälderns ställe, så länge personen avstår och förlorar inkomst från ett arbete.
   
 • I genomsnitt vabbar en familj åtta dagar per barn om året. 
   
 • Enligt Försäkringskassan vabbar kvinnor mer än männen, 61 procent att jämföra med 39 procent. 
   
 • Det har blivit allt mer vanligt att Vobba - när föräldern både arbetar och tar hand om sitt sjuka barn. Då är det arbetsgivaren som betalar vanlig lön. Det är viktigt att tala om för arbetsgivaren i förväg att man tänker vobba. 
   
 • Enligt en undersökning från Unionen vobbar var fjärde anställd när deras barn är sjuk och 40 procent uppger att de helst inte skulle behöva arbeta då.


(Källa: Finansliv.se)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Riksbankens backar - sänks din bolåneränta nu?

2 minuters läsning

  Riksbanken skriver: “Aktiviteten i svensk ekonomi är hög och inflationen är nära målet på 2 procent. Den starka konjunkturen i Sverige talar för en inflation vid målet även framöver men den senaste tidens utfall tyder på...

Föregående artikel