Vad kan vi göra avdrag för när vi jobbar hemma?

Privatekonomi /
2 minuters läsning
Vad kan vi göra avdrag för när vi jobbar hemma?

Många av oss, mig själv inkluderad, har nu arbetat hemifrån under en lång period. En del kanske trängs på små utrymmen med en partner som också sitter hemma, ungdomar som har onlineundervisning och kanske små barn som är hemma med snuva. Och jag tror inte att jag är ensam om att ryggen och axlar börjar protestera (köksbordet är kanske inte optimalt som arbetsplats?) och att kaffet behöver fyllas på ovanligt ofta.

Så vad är det som gäller om du behöver köpa en ny kontorsstol hem, behöver träningsutrustning och kanske börjar tycka att kaffekassan sinar? Får vi göra avdrag för dessa utgifter?

Detta gäller enligt skatteverket:

 1. Träningsutrustning är inte en skattefri friskvårdsförmån vilket betyder att din arbetsgivare behöver dra skatt på din lön och betala arbetsgivaravgifter även om du lånar utrustningen tillfälligt. Du får inte heller använda friskvårdsbidraget för att köpa träningsutrustning såsom t ex vikter eller löparskor.
   
 2. Möbler och kontorsutrustning: Du har som regel ej rätt till avdrag för kontorsutrustning som du köper för att kunna jobba hemma. Om din arbetsgivare betalar till exempel en kontorsstol åt dig (eller om du flyttar hem saker från din arbetsplats) kan du använda den hemma utan att beskattas. Så länge som du tänker lämna tillbaka sakerna när du ska börja jobba på din arbetsplats igen så räknas det inte som en förmån.

  Om din arbetsgivare betalar dig för inköp av t ex ett höj- och sänkbart skrivbord blir bidraget skattepliktigt för dig och arbetsgivaren tvingas betala arbetsgivaravgifter.
   
 3. Rum hemma: Har du gjort i ordning ett arbetsrum hemma för att jobba i har du som regel ej rätt till avdrag. Hyr din arbetsgivare ett rum någon annanstans åt dig är det inte någon förmån du behöver betala skatt för. Om du själv hyr ett arbetsrum kan du ha rätt till avdrag, om rummet enbart är till för jobb och om lokalen ligger utanför ditt hem.
   
 4. Internetuppkoppling: Normalt får du inte avdrag för internetuppkoppling när du jobbar hemma. Om ditt arbete kräver en väsentligt snabbare uppkoppling och din arbetsgivare inte vill betala för det kan du ha rätt till avdrag.
   
 5. Kaffe och frukt: Du får inte göra avdrag för kaffe och frukt om du köper in detta själv för hemmaarbete eftersom det räknas som en privat levnadskostnad. Om din arbetsgivare betalar för dessa förmåner för dig när du jobbar hemma räknas den ersättningen som lön.
   
 6. Resor till och från arbetet. Om din arbetsgivare kompenserar dig för dina resekostnader till och från arbetet räknas det som lön som ska beskattas. Om din arbetsgivare under corona pandemin betalar taxiresor för dig för att minska smittrisken har du fått en förmån. Under rådande omständigheter kan en sådan förmån värderas till motsvarande kostnader för resande med kollektivtrafik. 


Får du låna en bil är det en bilförmån som ska beskattas som vanligt.

Reglerna för avdrag för resor till och från jobbet är inte ändrade på grund av corona. Detsamma gäller trängselskatt eller liknande utgifter. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bankernas bolåneräntor sjönk under 2020

2 minuters läsning

Lägre upplåningskostnader för bankerna i kombination med större konkurrens är två förklaringar till de sjunkande räntorna. Förhandlingsläge! 2020 Bankernas snittränta (genomsnitt) 2020: Genomsnittsräntan för rörli...

Föregående artikel