Varför du bör ha koll på lönekontot
Vart tar alla pengar egentligen vägen och varför är det bra att ha lite koll? Jag ser åtminstone tre uppenbara skäl.
Jag tror att de flesta, precis som jag, har ett konto där majoriteten av familjens transaktioner sker. Du kanske kallar det transaktionskonto, lönekonto, privatkonto eller personkonto men du förstår säkert vilket jag menar. Lönen kommer in och autogiron och stående överföringar dras. Har du bankkortet kopplat till kontot blir det sen många kortköp under månaden och har ni dessutom ett gemensamt konto i familjen blir det ännu fler transaktioner.
Det finns en utmaning med att det blir så många kontotransaktioner och det är att det blir svårt att behålla en överblickbarhet. Kanske undrar du var alla pengar egentligen tar vägen. Men varför är det då bra att hålla lite koll? Jag ser åtminstone tre uppenbara skäl
1. Det är bra att då och då kontrollera så att inget otillbörligt har skett på kontot. Det finns en liten risk att dina kortuppgifter hamnar i orätta händer eller att det blir fel vid ett kortköp. I det första fallet bör du spärra kortet och reklamera till din bank eller kortutgivaren. I det andra ska du i först hand kontakta butiken där du gjort köpet. Spara gärna underlaget till kommunikationen med butiken eller säljaren.
2. Ibland kanske du tackar ja till ett erbjudande av typen ”3 månader kostnadsfritt, därefter 79 kr/månad”. I många fall ombeds du lämna dina kortuppgifter i början av den kostnadsfria perioden och sen är det lätt att det bara rullar på. Kontrollera att du bara har de abonnemang du verkligen vill ha.
3. Håll koll på hur, när och vad du handlar. Kanske kan du se ett mönster av att det rinner iväg för mycket pengar under helgen eller så har matkostnaderna stuckit iväg utan att du vet varför. Det kan finnas små åtgärder att ta till som ger stor effekt i det långa loppet.
Grunden till en god vardagsekonomi är att ha koll på vad som sker i den. Det får du bara om du vet vad som händer på kontot och varför.
Lycka till!
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
Coeli
Coeli erbjuder ett enkelt sparande med hög ränta och insättningsgaranti. Öppna ett rörligt sparkonto eller bind ditt sparande under en tid till en fast ränta. Vi har konkurrenskraftiga räntor som tål att jämföras.
Landshypotek Bank
Sparbanken Syd
Avida Finans
Nordiska
Lea Bank ASA
Sparkonto Plus: Högsta räntan för maximala besparingar, men uttag sker efter 31 dagar.
Sparkonto: Något lägre ränta än Sparkonto Pluss, men utan bindningstid, så du kan ta ut pengar när som helst.
Dina pengar är säkra upp till €100.000 tack vare vårt medlemskap i Bankenes Sikringsfond. Vi har sparalternativ som passar olika behov och mål för våra svenska kunder.
Collector sparkonto
Moank
Ett tryggt och smart sparande med insättningsgaranti och ränta från 3,70% till 4,30%.
Volvofinans Bank
EP Bank
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Bank Norwegian
Borgo
Coop Spara
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
Svea Bank
Multitude Bank
Qliro
TF Bank
Serafim Finans
SevenDay Bank
Qred
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
Nstart
BIGBANK
Bluestep Bank
Mangold
Northmill Bank
Froda
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!