Varningen: Minusränta på våra sparkonton.

Varningen: Minusränta på våra sparkonton.

Nästa vecka är det dags för Riksbanken att presentera sitt nästa räntebesked. Cecilia Skingsley oroar sig för att en sänkning av reporäntan kan betyda minusränta på sparkontot.

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, utesluter inte att Riksbanken kan komma att sänka reporäntan framöver även om de flesta experter verkar tro på bibehållen nollränta, i alla fall vid räntebeskedet nästa vecka.

Riksbanken har inte sänkt räntan under krisen de senaste månaderna med motiveringen att obligationsköp av olika slag är ett bättre verktyg än att hålla räntorna låga. Man menar att även om hushållen skulle få mer pengar att röra sig med (om räntorna sänks/går ner) så kommer de inte att använda dem i dagens “Coronaläge”. Då skulle räntesänkningen inte ha någon effekt.

Till Svenska Dagbladet säger Skingsley: “Om ekonomins aktörer tror att minusränta är något som kommer att vara ett mer permanent fenomen än vad dom gjorde 2015 till 2019 ser jag rätt stor sannolikhet för att också inlåningskonton börjar få minusräntor. Då är vi i en värld som vi faktiskt inte har någon erfarenhet av. Vi vet inte hur hushåll kommer att reagera”.

2015 frågade vi svenska folket vad de skulle göra om det blev minusränta på sparkontot. 

 • 56 procent av de tillfrågade i undersökningen svarade att de kommer att flytta pengarna till ett sparkonto med ränta om bankerna inför minusränta på sparkontot.
   
 • 17 procent svarade att de tänker köpa fonder och aktier.
   
 • 14 procent svarade att de tänker ta ut pengarna och stoppa dem i madrassen/kakburken/strumplådan.
   
 • Fyra procent svarade att de kommer att betala minusräntan på sparkontot.
   
 • 5 procent av de tillfrågade svarade att de tycker att det är okej om bankerna börjar ta ut en avgift på sparkontot. 88 procent svarade att det inte är okej. 


Vad gör du om det införs minusränta på ditt sparkonto?

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.

4 minuters läsning

Så får du får ner din bolåneränta 1. Kom förberedd Innan du kontaktar en långivare bör du gå igenom följande punkter för att sammanställa din ekonomi och se vilken ränta du kan förvänta dig. Börja med att st...

Föregående artikel