Varningen: Minusränta på våra sparkonton.

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.

Nästa vecka är det dags för Riksbanken att presentera sitt nästa räntebesked. Cecilia Skingsley oroar sig för att en sänkning av reporäntan kan betyda minusränta på sparkontot.

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, utesluter inte att Riksbanken kan komma att sänka reporäntan framöver även om de flesta experter verkar tro på bibehållen nollränta, i alla fall vid räntebeskedet nästa vecka.

Riksbanken har inte sänkt räntan under krisen de senaste månaderna med motiveringen att obligationsköp av olika slag är ett bättre verktyg än att hålla räntorna låga. Man menar att även om hushållen skulle få mer pengar att röra sig med (om räntorna sänks/går ner) så kommer de inte att använda dem i dagens “Coronaläge”. Då skulle räntesänkningen inte ha någon effekt.

Till Svenska Dagbladet säger Skingsley: “Om ekonomins aktörer tror att minusränta är något som kommer att vara ett mer permanent fenomen än vad dom gjorde 2015 till 2019 ser jag rätt stor sannolikhet för att också inlåningskonton börjar få minusräntor. Då är vi i en värld som vi faktiskt inte har någon erfarenhet av. Vi vet inte hur hushåll kommer att reagera”.

2015 frågade vi svenska folket vad de skulle göra om det blev minusränta på sparkontot. 

 • 56 procent av de tillfrågade i undersökningen svarade att de kommer att flytta pengarna till ett sparkonto med ränta om bankerna inför minusränta på sparkontot.
   
 • 17 procent svarade att de tänker köpa fonder och aktier.
   
 • 14 procent svarade att de tänker ta ut pengarna och stoppa dem i madrassen/kakburken/strumplådan.
   
 • Fyra procent svarade att de kommer att betala minusräntan på sparkontot.
   
 • 5 procent av de tillfrågade svarade att de tycker att det är okej om bankerna börjar ta ut en avgift på sparkontot. 88 procent svarade att det inte är okej. 


Vad gör du om det införs minusränta på ditt sparkonto?

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

4 minuters läsning

Trots att det finns tusenlappar att tjäna på att aktivt välja ett elavtal är det nästan en halv miljon hushåll som missar just detta och har ofördelaktiga tillsvidareavtal (numera kallas de anvisat avtal) som kostar onödigt mycket pengar. Och det är ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)