Vill du ha hjälp? Ring oss! 08-5000 2000

Vi är lata belöningsjunkies som har svårt att tänka långsiktigt

Sparande  / 
Vi är lata belöningsjunkies som har svårt att tänka långsiktigt

Och det är därför det är så svårt för oss att spara pengar. Vi är helt enkelt inte skapade för att spara till vår pension 30 år framåt i tiden. Men hur kan vi ändra på detta?

I december var jag på Finanslivsfrukost och lyssnade på Elin Helander, kognitionsvetare på spar-appen Dreams. Hon förklarade för oss hur det kommer sig att vi trots att vi tycker att det är viktigt att spara långsiktigt och vet hur vi ska göra så sparar vi inte. Varför finns det ett glapp mellan vad vi vill göra och vad vi gör?

Elin förklarar glappet genom tre specifika hjärnfakta:

 1. Vi är belöningsjunkies. Vår hjärna belönar oss när vi tex sover och äter - livsnödvändiga handlingar. Eller när vi har sex, även det en livsnödvändig handling för vår fortplantning. Vi får signaler att vi gör något bra för vår överlevnad vilket guidar våra beteenden. Men vi lever inte på savannen längre. Vi behöver tex inte äta allt vi kan idag eftersom vi i de flesta fall enkelt kan få tag på mat även imorgon.
   
 2. Vi är lata. Vår hjärna är designad för att spara energi. Det farligaste som finns är att inte kunna fly ifrån en farlig situation. Fly i form av att springa därifrån och/eller ta bra beslut som löser situationen. Är vår energi helt slut överlever vi helt enkelt inte. Vår hjärna är också så pass väldesignad att den varnar oss långt innan energin verkligen är slut. Allt för att vi aldrig ska ligga på 0 %. En förklaring till att vi gärna lägger oss i soffan istället för att gå till gymmet.
   
 3. Vi har svårt för att tänka långsiktigt. Vi är designade för att lösa problem här och nu eller i alla fall inom de närmaste dagarna. Vi är skapta för att se till att vi har resurser för att överleva idag - inte för att fundera på och planera inför vår pension om 30 år. 


Så vad har detta med sparande att göra?

Jo, sparande är en uppskjuten belöning, det kräver en ansträngning (tar energi) och det kräver att vi tänker på lång sikt. Sparande går alltså rakt emot hur vår hjärna fungerar och mot hur vi är skapta för att överleva på kort sikt. Den dåliga nyheten är att vi inte kan ändra på hur vår hjärna fungerar. Den bra nyheten är att vi kan lära oss att samarbeta med vår hjärna. Förstår vi hur vår hjärna fungerar kan vi använda det till vår fördel.

Elins tips för att få till sparandet:

 1. Sätt upp tydliga, konkreta mål med deadline. Spara inte bara för att spara. Sätt upp ett mål typ: om ett år ska jag ha 20 000 kronor sparat till en resa till önskat resmål.
   
 2. Sätt upp delmål. Är ditt mål långt fram i tiden, dela upp det med kortare delmål.
   
 3. Belöna dig själv längst vägen. Se till att din belöningsberoende hjärna kontinuerligt får belöningar. 
   
 4. Spara tillsammans med andra. Ni behöver inte spara till samma sak, men genom att dela ditt sparmål med andra blir det lättare att uppnå.


Vill du förändra något måste du förändra dina beteenden. Och din ekonomi är inget undantag.


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se

 


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Översikten är skapad för dig som föredrar en överskådlig vy över räntorna och de olika bindningstiderna.

Aktuella sparkontoräntor

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Om du vill sortera i tabellen klickar du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Tabellen nedan visar räntans bindningstid, notera att vissa av aktörerna erbjuder rörlig ränta för konton som är bundna. För att få mer information om de olika kontona jämför och se vilket sparkonto som är bäst för just dig => Jämför sparkontoÖvrig information

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut. Alla aktörer visar dock inte den effektiva årsräntan och vi kan därför inte visa detta i dagsläget.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Rörligt pris, bor i villa, 14000 kWh/år
 • Lägst årskostnad 6 512 kr
 • Högst årskostnad 10 701 kr
 • Att spara 4 189 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Senaste nyheterna
Är högkonjunkturen över för denna gång?
Är högkonjunkturen över för denna gång?
Skärpta regler för kortbetalningar
Skärpta regler för kortbetalningar
Bästa banken 2019 (och inför 2020)
Bästa banken 2019 (och inför 2020)

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin