Vi betalar 7 miljarder i onödiga bolånekostnader

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Vi betalar 7 miljarder i onödiga bolånekostnader

Enligt siffror från Skandia så förlorar hushållen i storstadskommunerna, som inte prutar, i snitt mellan 4 000 och 7 000 kronor om året.

Vi förlorar 7 miljarder kronor om året

Skandiabanken har jämfört uppgifter (genomsnittlig lånekostnad) från Statistiska Centralbyrån och Skandias snittränta och kommit fram till att hushållen betalar nästan 7 miljarder kronor om året i onödan genom att inte välja billigare lånealternativ skriver Dagen Industri.

Historiskt låg snittränta

Bankerna redovisar varje månad sin genomsnittliga ränta, dvs den ränta nya kunder fick under månaden. I juli redovisade bankerna den lägsta rörliga snitträntan sedan bankerna började redovisa dessa i maj 2015. Bankernas rörliga snittränta låg under juli på 1,37 procent. I augusti steg den rörliga snitträntan till 1,38 procent, huvudsakligen pga att Danske Banks ränta steg från 1,52 till 1,74 procent i augusti. I september sjönk snitträntan igen till historiskt låga 1,36 procent

Trogna kunder får sämre ränta

Studier visar att trogna kunder får en högre ränta än kunder som förhandlar och är villiga att byta bank. Många betalar listräntan på sitt bolån och betalar då tusenlappar i onödan per miljon de lånar. Varje år. Har du ett lån på 3 miljoner betyder en sänkning av din ränta med 0,5 procentenheter 15 000 kronor i besparing. Per år.


Tips för att få ner räntan:

  1. Ta reda på vilken ränta du har idag och jämför den med bankernas snitträntor som du hittar här: Översikt bolåneräntor - snitträntor & listräntor
     
  2. Kontakta din bank och 2-3 andra banker och fråga vilken ränta de kan erbjuda.
     
  3. Byt bank om du kan spara pengar. Det är inte så krångligt som många tror.
     
  4. Orkar du inte göra jobbet själv så hjälper vi dig gärna kostnadsfritt. Läs mer och ansök här: Omförhandla bolån. Eller ring oss på 08-5000 2000 så berättar vi mer.


Lästips:

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Skall man ha låneskydd på bolånet?

2 minuters läsning

Vad är låneskydd? Låneskydd är en försäkring kopplad till bolånet. Vad den täcker är lite olika. Om ni är två stycken som tar lån ihop ger den oftast pengar till den kvarlevande ifall en av er dör. Ibland täcker lån...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)