Vi lånar mer och blir rikare

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Vi lånar mer och blir rikare

SEB:s sparbarometer visar att svenskarna skuldsätter sig mer och mer men att hushållens samlade tillgångar växer i snabbare takt än skulderna. Hushållens skulder fyrdubblade på 20 år, tillgångarna femdubblade och bostadsvärdena sexdubblade!


Skuldkvoten – skuldernas andel av tillgångarna – minskar

Under fjärde kvartalet 2014 ökade våra skulder med 1,5 procent vilket kan jämföras med en ökning på 1,1 procent under samma kvartal 2013. Hushållens totala skuld var cirka 3 268 miljarder den sista december i fjol varav 76 procent var bolån. Skuldkvoten minskar dock och uppgår nu till 21,1 procent. Enligt Jens Magnusson, privatekonom på SEB, så fortsätter skulderna som andel av tillgångarna att minska och skuldökningstakten är ganska låg i ett lägre tidsperspektiv.

Svenskarnas tillgångar uppgår till 15 455 miljarder kronor

Hushållens nettoförmögenhet (tillgångar minus skulder) ökade till rekordnivån 12 187 miljarder kronor under 2014, en ökning med 16 procent.

En stark börs, stigande bostadsvärden och låga räntor stimulerade nysparandet

Hushållens nysparande uppgick till 65 miljarder kronor under fjärde kvartalet av vilket premiepensionsinsättningarna stod för den största delen på 36 miljarder kronor.

De två största tillgångarna är bostadsstocken och traditionella försäkringar (pension) utgör närmare 60 procent av den samlade förmögenheten

Nettoförmögenheten drivs alltså till stor del av värdeförändringar i bostäder. Under de senaste 20 åren har hushållens bostäder stigit i värde från 1 108 till 6 569 miljarder kronor.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Amorteringskrav gäller från 1 augusti!

1 minuts läsning

Amorteringskravet: Alla nya bolån ska amorteras ner till 50 procent av bostadens värde. Reglerna gäller endast för nya bolån. Reglerna gäller inte om du byter bank. Det finns undantag från reglerna vid t.ex. sjukdom, arbetslöshet och dö...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)