Vi sparar som aldrig förr! Ekonomisk kris och ökade inkomstklyftor tros vara anledningen.

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Sparande / Sparkonto /
1 minuts läsning
Vi sparar som aldrig förr! Ekonomisk kris och ökade inkomstklyftor tros vara anledningen.

Sparkvoten* låg under förra året på 6,1 procent vilket är den högsta nivån på drygt 20 år enligt en rapport från HUI Research. De politiska stimulanserna som skulle få igång konsumtionen och därigenom få fart på den ekonomiska tillväxten verkar inte ha fungerat som tänkt.


Första kvartalet i år visar dock på ett trendbrott. Sparandet minskade i jämförelse med motsvarande kvartal 2013 och 2012. Det verkar som om vi konsumenter är mindre oroliga och har börjat shoppa igen.

De starkare inkomstgrupperna lägger mer på sparandet

Elin Gabrielsson, analytiker på HUI Research, säger att det framförallt är de starkare inkomstgrupperna som lägger pengarna på sparande när de får ”extra pengar” genom t.ex. skattesänkningar. Att de svagare inkomstgrupperna som pensionärer och arbetslösa lägger ”extra pengar” på konsumtion är mer sannolikt vilket många ekonomer har uppmärksammat på senare tid.

Kan komma att påverka hur regeringar och centralbanker använder sina ekonomiska styrmedel

För att få tillväxt i ekonomin krävs det att vi får fart på konsumtionen. Är det större sannolikhet att de svagare inkomstgrupperna konsumerar ”extra pengar” så kanske de ekonomiska styrmedlen riktas om.

HUI Research ser tecken på att konjunkturen är på väg upp bland annat på grund av att sällanköpshandeln ökar. De räknar också med att BNP-tillväxten för nästa år hamnar på 2,9 procent (2,4 procent i år), att inflationen sjunker till i snitt 0,2 procent för 2014 och att Riksbanken sänker sin styrränta till 0,5 procent i juli.

När konjunkturen stiger kommer vi troligtvis också se att sparkvoten minskar”, säger Elin Gabrielsson.

Fler och fler sparar på sparkonton med bra ränta

Två av tre sparkronor finns hos någon storbank men endast 36 procent av de 63 miljarder kronor i sparkapital som har tillkommit de senaste tolv månaderna har placerats på ett bankkonto hos någon av storbankerna. Idag är det två procents skillnad mellan räntan på bästa rörliga sparkonto hos storbank och räntan på bästa rörliga sparkonto hos mindre bank/sparinstitut. Bäst rörlig ränta med insättningsgaranti och fria uttag erbjuder idag GE Money Bank och Resurs Bank med 2,30 procent.

*Sparkvoten är den del av inkomsten som inte konsumeras. I sparkvoten ingår inte pensionssparandet.

Jämför sparräntor här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Billigare ta ut resevalutan på plats än på flygplatsen

2 minuters läsning

Valutaväxling på Arlanda På Arlanda hittar man E-change, Forex Bank och SEB Exchange. Valutakurserna på dessa växlingskontor skiljer sig mycket lite och ingen administrativ avgift tas ut förutom hos SEB Exchange som tar 40 kronor per växlingstillfäl...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)