Vilka elavtal väljer vi och varför?

El / Elpriser /
Vilka elavtal väljer vi och varför?

Vi får många frågor till oss om vilket elavtal man ska välja. Det finns såklart inget enkelt svar på detta. Här får du lite hjälp på traven.


Större andel binder under hösten

Som vi har sett tidigare år har en större andel valt att binda sitt elavtal under hösten 2015. Det har nog sin huvudsakliga förklaring i att många är oroliga för högre elpriser över vintern. Minnena från elprischocken 2010 lever kvar.

Från september har vi sett en stor ökning i andelen kunder som väljer fasta elavtal. I november har detta börjat mattas av något. Man kan även se att under 2013 och 2014 var andelen fasta avtal under hösten klart högre. Om man ska binda elavtalet över vintern är det dock helt klart hög tid nu. Tecknar du ett avtal idag kan du tidigast starta avtalet under senare delen av december.Det finns kring fasta avtal en myt att det alltid skulle vara bäst att binda sitt elavtal under sommaren. Detta stämmer inte och enligt Energimarknadsinspektionen har det vissa år varit mer fördelaktigt att binda på sommaren och vissa år på vintern.

Rörligt är alltid bäst?

Det sägs ofta att det historiskt har varit mest förmånligt att välja rörligt elavtal. Många tror också på fortsatt låga elpriser framåt och det är säkerligen därför en hög andel väljer rörligt elpris. På samma sätt som med boräntan är det dock inte givet att man alltid borde välja rörligt.

Om du inte vill se över elavtalet så ofta och du inte förbrukar så mycket är det ett bra val med ett rörligt elhandelsavtal utan fast avgift. För dig som bor i villa och har en högre förbrukning kan det vara värt att binda ditt elavtal i perioder. Då slipper du obehagliga överraskningar om det blir så att elpriserna ökar kraftigt.

Bundna rörliga avtal, varför då?

De absolut billigaste rörliga avtalen är oftast antingen så kallade prova-på-avtal där de förmånliga villkoren gäller under en begränsad tid eller rörliga avtal där du är bunden en viss period.

Allt annat lika är det såklart bättre att välja ett obundet rörligt avtal. Om du har bestämt dig för ett rörligt avtal och om du inte har lust att se över avtalet på ett tag kan det dock kanske vara värt att välja ett bundet rörligt avtal. Du kan jämföra med att du binder dig på telefonabonnemanget för att få en lägre månadskostnad. Nackdelen är såklart att du sitter fast i elavtalet även om elpriserna skulle gå upp.

 


Oavsett vad du gör..gör ett val!

Oavsett vad du väljer så se till att inte välja ett tillsvidarepris (anvisat avtal). Även om andelen hushåll med anvisat avtal har gått ned så har fortfarande cirka 15 % av Sveriges hushåll denna avtalstyp. Nedan är Energimarknadsinspektionens framräknade genomsnittliga jämförpriser för en villa med 20 000 kWh i förbrukning.


Beroende på var du bor och hur mycket du förbrukar kan du betala allt från några hundra till flera tusen kronor mer per år än vad du behöver om du har ett tillsvidareavtal.


Här kan du göra ett aktivt val av elavtal >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Chevrolet g20 cg21305
  • Lägst årskostnad 6 719 kr
  • Högst årskostnad 6 719 kr
  • Att spara 0 kr

Jämför bilförsäkring

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Höstbudgeten 2020
Höstbudgeten 2020
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin