Vilka elavtal väljer vi och varför?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
2 minuters läsning
Vilka elavtal väljer vi och varför?

Vi får många frågor till oss om vilket elavtal man ska välja. Det finns såklart inget enkelt svar på detta. Här får du lite hjälp på traven.


Större andel binder under hösten

Som vi har sett tidigare år har en större andel valt att binda sitt elavtal under hösten 2015. Det har nog sin huvudsakliga förklaring i att många är oroliga för högre elpriser över vintern. Minnena från elprischocken 2010 lever kvar.

Från september har vi sett en stor ökning i andelen kunder som väljer fasta elavtal. I november har detta börjat mattas av något. Man kan även se att under 2013 och 2014 var andelen fasta avtal under hösten klart högre. Om man ska binda elavtalet över vintern är det dock helt klart hög tid nu. Tecknar du ett avtal idag kan du tidigast starta avtalet under senare delen av december.Det finns kring fasta avtal en myt att det alltid skulle vara bäst att binda sitt elavtal under sommaren. Detta stämmer inte och enligt Energimarknadsinspektionen har det vissa år varit mer fördelaktigt att binda på sommaren och vissa år på vintern.

Rörligt är alltid bäst?

Det sägs ofta att det historiskt har varit mest förmånligt att välja rörligt elavtal. Många tror också på fortsatt låga elpriser framåt och det är säkerligen därför en hög andel väljer rörligt elpris. På samma sätt som med boräntan är det dock inte givet att man alltid borde välja rörligt.

Om du inte vill se över elavtalet så ofta och du inte förbrukar så mycket är det ett bra val med ett rörligt elhandelsavtal utan fast avgift. För dig som bor i villa och har en högre förbrukning kan det vara värt att binda ditt elavtal i perioder. Då slipper du obehagliga överraskningar om det blir så att elpriserna ökar kraftigt.

Bundna rörliga avtal, varför då?

De absolut billigaste rörliga avtalen är oftast antingen så kallade prova-på-avtal där de förmånliga villkoren gäller under en begränsad tid eller rörliga avtal där du är bunden en viss period.

Allt annat lika är det såklart bättre att välja ett obundet rörligt avtal. Om du har bestämt dig för ett rörligt avtal och om du inte har lust att se över avtalet på ett tag kan det dock kanske vara värt att välja ett bundet rörligt avtal. Du kan jämföra med att du binder dig på telefonabonnemanget för att få en lägre månadskostnad. Nackdelen är såklart att du sitter fast i elavtalet även om elpriserna skulle gå upp.

 


Oavsett vad du gör..gör ett val!

Oavsett vad du väljer så se till att inte välja ett tillsvidarepris (anvisat avtal). Även om andelen hushåll med anvisat avtal har gått ned så har fortfarande cirka 15 % av Sveriges hushåll denna avtalstyp. Nedan är Energimarknadsinspektionens framräknade genomsnittliga jämförpriser för en villa med 20 000 kWh i förbrukning.


Beroende på var du bor och hur mycket du förbrukar kan du betala allt från några hundra till flera tusen kronor mer per år än vad du behöver om du har ett tillsvidareavtal.


Här kan du göra ett aktivt val av elavtal >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Jag förbereder mig på en bostadsbubbla

3 minuters läsning

Jag tror inte att vi har en bostadsbubbla idag. Men jag förbereder mig för att bostadsbubblan ska spricka. Hur går det ihop? Ekonomers prognoser och ”gissningar” om framtiden är ungefär lika precisa som meteorologers långtidsväderprognoser. De...

Föregående artikel