Allt är inte ränta som glimmar

I tider av stigande räntor och sjunkande börs blir det intressant att se vilken ränta man kan få på ett vanligt sparkonto. En del banker lockar med riktigt hög ränta, men se upp med fallgropar.

Bankerna kan ha mycket olika villkor på sina olika sparkonton. Ibland kräver banken att en viss summa ska stå inne orörd en viss tid för att den höga räntan ska betalas ut. Det gäller alltså att hålla reda på villkoren.

Tumregeln är att ju mer pengar du sätter in och ju mindre du tar ut, desto mer får du i ränta. Bankerna använder sig av olika modeller för att styra dig att inte ta ut pengar så ofta.

  • Dag-för-dag-ränta. Beräknas på det saldo som finns på kontot varje dag.
  • Lägsta-saldo-ränta. De pengar som du rör under månaden får låg ränta, eller ingen alls. På månadens lägsta saldo ges en bättre ränta.
  • Räntetrappa. Högre ränta när saldot når över en viss nivå. Antingen får du då högre räntan på hela saldot, eller bara på den del som ligger över gränsen. Den här typen av konto har ofta även uttagsavgifter - så se upp med det.

Ibland kan två eller tre räntemodeller användas samtidigt på ett och samma inlåningskonto.

Så här kan det slå: Ett konto ger 4,0 procent på det belopp som står inne på kontot en hel kalendermånad, men bara 0,10 procent på månadens insättningar och uttag. Det innebär att om du som lägst har 2 000 kronor insatt på kontot under månaden, beräknas en högre räntan på det. Skulle du under tiden sätta in och ta ut en större summa, till exempel 18 000 kr, får du en dag-för-dag-ränta på 0,10 procent på övriga saldon.


Senaste från Expertpanelen
2021-10-17

Fråga: Hur hög ränta får bankerna ta ut på ett lån?

Läs mer här

Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Mitsubishi mitsubishi outlander
  • Lägst årskostnad 9 552 kr
  • Högst årskostnad 26 573 kr
  • Att spara 17 021 kr

Jämför bilförsäkring

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här