Lån

Lånelöfte

I Compricers låne-WIKI får du lära dig allt om hur ett lånelöfte fungerar samt vad du bör tänka på då du ansöker om lånelöfte!


Ett lånelöfte är precis vad det låter som, ett löfte, eller ett förhandsbesked från banken med ett belopp på hur mycket du kan låna för att kunna köpa en bostad.

Har du planer för att köpa bostad är det en bra idé att först ansöka om lånelöfte från banken. Lånelöftet baseras på din inkomst.

Hur ansöker jag om ett lånelöfte?

Du kan ansöka om lånelöfte på olika sätt, dels kan du boka tid på din bank för rådgivning eller så fyller du i en låneansökan via nätet. Banken – eller lånegivaren gör en bakgrundskoll av din ekonomi och ser efter att det inte finns betalningsanmärkningar.

Lånelöften är i regel helt kostnadsfria och olika banker ger dig olika tidsperioder över hur länge ditt lånelöfte är giltigt, i de flesta fall mellan 3-6 månader. Det går att ansöka om förlängning av lånelöftet.

Så här fungerar ett lånelöfte

När du ansökt om ett lånelöfte får du efter en kort tid svar från din bank över vilket belopp du kan få låna av dem vid eventuellt köp av bostad. Då du fått ett beviljat lånelöfte och hittat en bostad av intresse kan du sedan komplettera din ansökan med bostadens uppgifter och gå vidare med en låneansökan. Ditt lånelöfte anger hur långt du kans sträcka dig om det skulle bli en budgivning på den bostad du sett ut. Du behöver inte ha hittat en bostad innan du ansöker om lånelöfte, det kan snarare vara bra att skicka in sin ansökan först, för att se vilken prisnivå du kan lägga dig på.

Räkna ut boendekostnad

Det finns flera sidor på internet där du enkelt kan fylla i dina uppgifter, vilken inkomst du har och sedan göra en beräkning över vilken månadskostnad ditt boende skulle få vid ett visst lånat belopp.

Vad kollas vid ett lånelöfte?

En kreditupplysning görs via banken, för att kolla upp din kreditvärdighet. Din inkomst, vilka omkostnader du har samt anställningsform är andra delar som ligger till grund vid en lånelöftesansökan. Banken gör även en s.k. boendekalkyl samt kikar på vilka andra skulder du har t.ex. kreditkortsskulder hos olika företag.

Bindande lånelöfte?

Ett lånelöfte är inte bindande. Du kan ansöka om lånelöfte hos en bank men sedan välja att använda dig av en annan bank. Banken i sin tur har möjlighet att ändra summan av lånet ifall din inkomst- eller arbetssituation förändras eller om räntorna skulle höjas.

När bör man ha lånelöfte?

Om du står i akt att köpa ett hus eller en bostadsrätt är det viktigt att ha fått ett lånelöfte för att mäklaren skall kunna ta ditt intresse seriöst. Om du vill lägga bud på en bostad är det givetvis också väldigt viktigt. Många mäklare har också ett lånelöfte som krav för att du över huvud taget ska kunna vara med och lägga bud. Din låneansökan kommer också att hanteras snabbare om det skulle bli aktuellt med ett köp. För din egen del är det också viktigt att ha ett lånelöfte så att du vet hur högt du kan lägga bud på ett objekt.

Värt att tänka på

Om du fått ett lånelöfte och din inkomst- eller arbetssituation ändras är det viktigt att meddela detta till banken. Du kommer mest troligt att få behålla ditt lånelöfte, men kanske inte lika högt belopp. Det är viktigt att vara ärlig i ansökan, banken gör beräkningar för att du ska klara av din ekonomi och att betala på lån och övriga utgifter då du väl köpt ditt hus. Tänk också på att försöka få en fin kontakt med din bank, det kommer troligtvis att underlätta vid både förhandling, budgivning och slutgiltigt lån. När du ansöker om ett lånelöfte är det också viktigt att tänka på att priset för en bostad kan bli högre än utropspriset då det många gånger blir budgivning.

Fördelar med lånelöfte:

  • Ett lånelöfte är kostnadsfritt
  • Du får veta hur mycket du kan lägga på ett boende
  • Ett lånelöfte är inte bindande
  • Du kan göra en snabb affär då du hittat en bostad av intresse

Relaterade artiklar

Lån Amorteringskrav
Lån Taxeringsvärde
Lån Skuldebrev
Lån Pantbrev
Lån Gäldenär

Jämförs just nu av andra! Compricer

Rörligt pris, bor i villa, 24000 kWh/år

Lägst årskostnad 18 463 kr
Högst årskostnad 22 186 kr
Att spara 3 723 kr

Jämför här

Bilförsäkring Compricer

Bilförsäkring Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Ring 08-5000 2000!

Jämför här

Senaste nyheten Compricer

Så kan du maxa pensionssparandet efter din ålder

2018-12-12

Nyhet

Pension Att arbeta, betala skatt och se till att få tjänstepension från sin arbetsgivare är det absolut viktigaste du kan göra för din framtida pension. Men det finns också andra sätt att höja pensionen. Med lite planering har du större möjligheter att få den pension du vill ha – oavsett hur långt du har kvar!

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Fyll i din e-postadress nedan:

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag! Compricer

Min Stora dag

Vi hjälper varje dag hundratals personer att spara pengar genom att hitta bättre privatekonomiska avtal.

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Compricer Wiki Compricer

Wiki Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Till Wikin