Lånelöfte


Ett lånelöfte är precis vad det låter som, ett löfte, eller ett förhandsbesked från banken med ett belopp på hur mycket du kan låna för att kunna köpa en bostad.

Har du planer för att köpa bostad är det en bra idé att först ansöka om lånelöfte från banken. Lånelöftet baseras på din inkomst.

Hur ansöker jag om ett lånelöfte?

Du kan ansöka om lånelöfte på olika sätt, dels kan du boka tid på din bank för rådgivning eller så fyller du i en låneansökan via nätet. Banken – eller lånegivaren gör en bakgrundskoll av din ekonomi och ser efter att det inte finns betalningsanmärkningar.

Lånelöften är i regel helt kostnadsfria och olika banker ger dig olika tidsperioder över hur länge ditt lånelöfte är giltigt, i de flesta fall mellan 3-6 månader. Det går att ansöka om förlängning av lånelöftet.

Så här fungerar ett lånelöfte

När du ansökt om ett lånelöfte får du efter en kort tid svar från din bank över vilket belopp du kan få låna av dem vid eventuellt köp av bostad. Då du fått ett beviljat lånelöfte och hittat en bostad av intresse kan du sedan komplettera din ansökan med bostadens uppgifter och gå vidare med en låneansökan. Ditt lånelöfte anger hur långt du kans sträcka dig om det skulle bli en budgivning på den bostad du sett ut. Du behöver inte ha hittat en bostad innan du ansöker om lånelöfte, det kan snarare vara bra att skicka in sin ansökan först, för att se vilken prisnivå du kan lägga dig på.

Räkna ut boendekostnad

Det finns flera sidor på internet där du enkelt kan fylla i dina uppgifter, vilken inkomst du har och sedan göra en beräkning över vilken månadskostnad ditt boende skulle få vid ett visst lånat belopp.

Vad kollas vid ett lånelöfte?

En kreditupplysning görs via banken, för att kolla upp din kreditvärdighet. Din inkomst, vilka omkostnader du har samt anställningsform är andra delar som ligger till grund vid en lånelöftesansökan. Banken gör även en s.k. boendekalkyl samt kikar på vilka andra skulder du har t.ex. kreditkortsskulder hos olika företag.

Bindande lånelöfte?

Ett lånelöfte är inte bindande. Du kan ansöka om lånelöfte hos en bank men sedan välja att använda dig av en annan bank. Banken i sin tur har möjlighet att ändra summan av lånet ifall din inkomst- eller arbetssituation förändras eller om räntorna skulle höjas.

När bör man ha lånelöfte?

Om du står i akt att köpa ett hus eller en bostadsrätt är det viktigt att ha fått ett lånelöfte för att mäklaren skall kunna ta ditt intresse seriöst. Om du vill lägga bud på en bostad är det givetvis också väldigt viktigt. Många mäklare har också ett lånelöfte som krav för att du över huvud taget ska kunna vara med och lägga bud. Din låneansökan kommer också att hanteras snabbare om det skulle bli aktuellt med ett köp. För din egen del är det också viktigt att ha ett lånelöfte så att du vet hur högt du kan lägga bud på ett objekt.

Värt att tänka på

Om du fått ett lånelöfte och din inkomst- eller arbetssituation ändras är det viktigt att meddela detta till banken. Du kommer mest troligt att få behålla ditt lånelöfte, men kanske inte lika högt belopp. Det är viktigt att vara ärlig i ansökan, banken gör beräkningar för att du ska klara av din ekonomi och att betala på lån och övriga utgifter då du väl köpt ditt hus. Tänk också på att försöka få en fin kontakt med din bank, det kommer troligtvis att underlätta vid både förhandling, budgivning och slutgiltigt lån. När du ansöker om ett lånelöfte är det också viktigt att tänka på att priset för en bostad kan bli högre än utropspriset då det många gånger blir budgivning.

Fördelar med lånelöfte:

  • Ett lånelöfte är kostnadsfritt
  • Du får veta hur mycket du kan lägga på ett boende
  • Ett lånelöfte är inte bindande
  • Du kan göra en snabb affär då du hittat en bostad av intresse
Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i villa, 18000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 11 603 kr
  • Högst årskostnad 23 449 kr
  • Att spara 11 846 kr

Jämför el

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Kör du verkligen bil bättre än genomsnittet?
Kör du verkligen bil bättre än genomsnittet?
Effekttariffer på el - vad är det?
Effekttariffer på el - vad är det?
Bolån efter 55
Bolån efter 55

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin