Sparande

Ränta på ränta

Ränta på ränta (kallas även kumulativ ränta eller sammansatt ränta) innebär att du får ränta på det ursprungskapital du satt in plus den ränta du har fått under en given period. Här får du info, beräkningar och en formel att använda själv.

Ränta på ränta handlar egentligen om att dina placerade pengar växer och ger avkastning. Du får ränta på din ränta men även ränta på fjolårets avkastning. Ränta på ränta kan även kallas för kumulativ ränta eller sammansatt ränta.

 

När man pratar om ränta på ränta tänker många på sparkonton. För vissa sparkonton tillförs räntan kontot flera gånger under ett år. Om du låter den utbetalda räntan stå kvar på kontot kommer du att få ränta även på detta kapital. Detta gör att i dessa fall blir den effektiva räntan högre än den marknadsförda årsräntan.  Notera att när och hur ofta ränta utbetalas kan variera mellan olika sparkonton, det vanligaste är att räntan tillförs kontot vid utgången av varje år.

 

Ränta på ränta gäller inte bara pengar på ett sparkonto. Man använder ofta samma terminologi när det gäller fond- eller aktiesparande. I de senare fallen gäller det om du får utdelningar som återinvesteras löpande.

 

Exempel:

I exemplet antas att du har ett sparkonto där räntan utbetalas en gång per år. Du öppnar ett sparkonto och sätter in 10 000 kronor vid början av året. Den aktuella räntan ligger på 5 % vilket i slutet av året ger dig 500 kronor i sparränta. Av dessa 500 kronor betalas 30 % i skatt (förutsatt att du inte har kapitalförluster som kan kvittas mot detta) vilket gör att du efter årets slut har 10 350 kronor på ditt konto.

 

När nästa års ränteutdelning kommer, får du förutom räntan på dina insatta 10 000 kronor även ränta på din ränta – alltså sammanlagt ränta på den totala summan 10 350 kr och på det sättet fortsätter det år efter år så länge du har kvar pengarna på ditt sparkonto.

 

Här kan du se hur ränta på ränta kan slå för dina förutsättningar

Till sparandekalkylator >>

 

Formel för ränta på ränta

Du beräknar beloppet på ditt konto efter en given tid (t), på detta sätt:

 

Belopp vid tidpunkt t = B(t)

Belopp idag = B(0)

R = Ränta för en viss period (ofta år)

t = Antal perioder

 

B(t) = B(0)*(1+R)^t

 

Jämförs just nu Compricer

Fast pris, bor i lägenhet, 3500 kWh/år

Lägst årskostnad 1 993 kr
Högst årskostnad 3 061 kr
Att spara 1 068 kr

Jämför här

Bilförsäkring Compricer

Bilförsäkring Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Senaste nyheterna Compricer

2018 års inkomstuppgifter för över 2,5 miljoner svenskar registrerade

2019-04-16

Nyhet

Lån I förra veckan kom taxeringsuppgifter för 2018 in i UCs system. Det innebär att när en kreditupplysning görs från och med nu så kommer 2018 års inkomstuppgifter att finnas med.

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Fyll i din e-postadress nedan:

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag! Compricer

Min Stora dag

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Compricer Wiki Compricer

Wiki Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Till Wikin