Har du lagt ner mycket pengar på god mat och dryck i jul- och nyårshelgen får du glädjas åt det och nu finna dig i lite mer spartansk kost. Laga mat hemma och ta med lunch till jobbet. Kan du laga maten hemma för 25 kronor per dag tjänar du 800 kronor på en månad jämfört med om du äter ute för 65 kronor per dag. Dessutom vet du då vad som finns i maten.

Handla just innan affären eller torgmarknaden ska stänga för dagen, då går det ofta att pruta lite. Köp rotfrukter, de är ofta billiga och det går att koka goda soppor. Även om det blir lite besvärligare kan du köpa olika saker i olika affärer. Priserna varierar på olika varor så välj det som är prisvärt i de olika affärerna och köp inte mer än vad du är säker på att du äter upp.

Passa på att frosta av frysen nu när det är kallt ute så ser du vad du har där. Gå igenom skafferiet. Att baka själv ger både godare och billigare bröd. Baka frukostbullar som du sedan fryser ner och tar upp efterhand. Värm dem i mikron så blir de som nybakade.

Sälj saker du varken vill ha eller behöver. Någon annan som också har lite pengar kanske behöver just det du inte vill ha.

Ha knytkalas tillsammans med vännerna innan ni går ut på krogen. Gör ett besök hos dina föräldrar på söndag förmiddag då finns det säkert stor chans att du blir bjuden på middag.

Försök att sluta röka. Röker du ett paket cigaretter per dag tjänar du 18 000 kronor per år på att sluta. Apoteket säljer bra hjälpmedel för dig som bestämt dig för att sluta. Vill du inte sluta kan du försöka minska ner på konsumtionen genom att skala morötter och skära upp dem i slantar som du kan stoppa i dig när röksuget sätter in. Även om du inte vill eller kan sluta kan du tjäna en hel del på att minska ner rökningen.

Om det är möjligt kan du försöka att samåka, promenera eller cykla till jobbet. Det är bra för både hälsan, miljön och plånboken.

Kolla upp så att du har olika försäkringar i de bolag som ger dig det skydd du behöver till bästa pris. Skriv avtal med den elleverantör som erbjuder det lägsta priset även om du vill ha rörligt pris. Tillsvidarepriset som du har om du inte har avtalat något pris är oftast högre.

Så fort din ekonomi repat sig, passa på att lägga upp ett sparkonto som du kan kalla julkontot. Be banken om en månatlig autogiroöverföring till det kontot så att du kan festa och njuta av nästa jul- och nyår utan att behöva hamna i samma situation igen.

Har du problem att betala alla räkningar? Hyran, försäkringar och lån måste betalas i tid. Har du fler räkningar som måste betalas kontakta företagen och försök få lite respit med att betala. Det är alltid bättre att ta kontakt tidigt än att bara strunta i att betala.

Ann-Sofie Magnusson
familjeekonom Ikano Bank