En enkel sparstrategi kan hjälpa dig att få högre avkastning på ditt sparkapital och större ekonomisk trygghet. Det är lätt att slentrianmässigt fortsätta att spara i de sparformer som man har haft under många år och inte tänker på att det kan vara bra att dela upp sparandet i fler delar för att sprida risken. Grunden i strategin är dessa tre frågor:

• hur lång spartid planerar jag
• vilken risk kan jag tänka mig att ta
• hur aktiv vill eller kan jag vara själv

En hjälp på vägen till en bra sparfördelning är att tänka i flera steg och fördela sparandet i olika sparformer. En automatisk månadsdragning från lönekontot är det smidigaste sättet att spara.

1. Det viktigaste är att ha ett sparande som du lätt kommer åt och där du inte tar någon risk att värdet sjunker. En målsättning kan vara att spara ihop mellan en och två månadslöner beroende på hur mycket som familjen behöver som ekonomisk trygghet ifall något händer. En bra sparform för ditt trygga sparande är ett sparkonto. Se till att få hyfsad ränta, fria uttag och inga avgifter.

2. För pengar som du kan spara under minst ett eller ett par år är fasträntekonton ett alternativ som ger en högre sparränta. Dessa konton är bäst när räntemarknaden är på väg ner. Är räntemarknaden på väg upp är det bättre att ligga med rörlig sparränta.

3. För ett långsiktigt sparande runt fem år eller mer är ett månadssparande i fonder ett bra alternativ. En del kanske känner sig brända av börsens nedgång just nu men man ska komma ihåg att det är det är mest gynnsamt att sätta in pengar när kurserna är låga och botten är nära. För långsiktigt sparande kan det därför vara läge att med små steg kliva in på börsen igen. Men var beredd på att börsen kan vara skakig ett tag till.

4. Det är ingen nyhet att pensionen kommer att bli lägre i framtiden. Därför är ett sparande för din pension nödvändigt för att slippa gå ner i standard. Eller om du vill ha möjlighet att sluta arbeta tidigare än 65 år. Att öronmärka sparandet till pensionen är en fördel för att inte frestas att använda dem till annat.

5. Ett alternativ för en del av sparkapitalet som du sparar på längre sikt kan vara aktieindexobligation, kapitalförsäkring eller premieobligationer. Genom att fördela ditt sparkapital sprider du dina risker och blir därmed mindre ekonomiskt sårbar.

6. Om du har pengar över kan du även amortera på bostadslån, studielån eller andra lån och därmed minska dina räntekostnader. Det är klokt att välja det lån som har högst ränta.

Tänk också på att vara förutseende några år innan det är dags för stora uttag. Om du exempelvis har aktiefonder och du inom något år behöver ta ut en stor del är det en fördel att flytta över kapitalet successivt till ett sparkonto eller räntefond. Då riskerar du inte att värdet sjunker drastiskt strax innan du behöver pengarna.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar