Planera och spara i god tid
Nu på våren är det festernas tid. Att bjuda in till fest är alltid roligt men det kräver planering och det kostar en hel del pengar. Jag brukar säga att alla behöver ha en sparbuffert för att klara oförutsedda utgifter. Men det finns också planerade händelser som kräver att man har pengar.

Ta reda på vad det kan komma att kosta
Har du ungdomar i familjen som ska ta studenten om något år eller om någon exempelvis fyller jämnt de närmsta åren kan du behöva ett speciellt festkonto. Börja planera och spara till festandet flera år i förväg så kan du glädja dig åt firandet när det är så dags och slipper oroa dig för hur du ska lösa det ekonomiskt. Naturligtvis är det du själv som styr hur mycket det får kosta men när det gäller exempelvis studenten så är det svårt att komma undan en del utgifter. Enligt en undersökning som Svensk Handel publicerade på sin hemsida 4 maj kan man räkna med att studentfirandet kan komma att kosta upp emot 15 000 kronor. Här kan du se vad de räknar med för kostnader och även lite tips på presenter till studenter.
www.svenskhandel.se

De flesta studenter förväntar sig
Studentmössa
Studentklänning och skor eller kostym, skjorta, slips och skor
Studentfoto
Plakat, blommor
Transport
Mottagning i hemmet
Balkväll
Balklänning eller smoking

Undersök tidigt så kan ni finna lösningar
Ofta anordnas bal för studenterna och även om kostnaden för studentbalen blir hög vill de allra flesta föräldrar naturligtvis att deras tonåring ska få gå på balen efter tolv års studier. Flickan vill ha en fin balklänning, nya skor och gärna gå till frisören för att fixa håret. Kostnaden för eventuell håruppsättning kan ni kanske komma undan om flickorna i stället hjälper varandra men kostnaden för balklänning och skor är svårare. Undersök därför i mycket god tid om det finns någon i bekantskapskretsen eller släkten som har en passande balklänning att låna ut. Får ni inte tag på någon klänning att låna kan ni undersöka vilket som blir billigast att hyra eller om möjligt köpa en begagnad klänning. Att köpa en ny klänning kostar i regel mer än att hyra. Ni kan dock försöka att få tillbaka en del av kostnaden genom att försöka att sälja klänningen efteråt om ni inte tror att den kommer till användning igen. För killar är det troligen smidigast att hyra eventuell smoking. När det gäller studenttransporten kan det bli billigare om ni ordnar det tillsammans med några andra studentfamiljer. På den här adressen hos Transportstyrelsen finns en del råd avseende hur transporten ska anordnas för att vara säker.
http://www.transportstyrelsen.se/Vag/Trafikregler-vagmarken/Trafikregler/Studentflak-och-karnevalstag/

Börja spara flera år i förväg
Öppna ett festkonto och börja spara i god tid. När du bildat dig en uppfattning om hur mycket kommande festligheter kan komma att kosta kan du be banken göra en månatlig autogiroöverföring till festkontot så bygger du efterhand upp den reserv som krävs. Ska firandet ske redan nästa vår och du räknar med att det kan komma att kosta 15 000 kronor behöver du redan nu börja spara 1 250 kronor per månad för att få ihop så mycket pengar. Har du problem med att spara så mycket varje månad kan du be din tonåring att hjälpa till och bidra med en del. Är du ute i god tid kan du föreslå att han/hon jobbar lite extra vid sidan av studierna och på så sätt hjälper till att spara till festligheterna.

Festkonto
Pengar som du vill ha tillgång till inom de närmsta fem åren sparas bäst på ett sparkonto med insättningsgaranti och så hög ränta som möjligt så att du vet att pengarna finns där när du behöver dem. Är spartiden längre kan månadssparande i breda aktiefonder med låga avgifter vara ett alternativ.

Ann-Sofie Magnusson
familjeekonom Ikano Bank