I år har jag njutit av några varma augustikvällar efter jobbet. När semestern tagit slut känns det som en förlängning av sommaren när vi kan sitta i kvällssolen och äta middag. Det behövs när en lång höst- och vinterperiod ligger framför oss.

Hur plånboken ser ut efter sommar och semester kan det väl vara både lite si och så med. Du som har hemmavarande barn har en hel del hål att stoppa pengarna i inför terminsstarten - kläder, skolväska, busskort kanske glasögon, cykel, dator?

Att det kostar pengar att ha barn, det vet ju varje förälder. Men hur mycket handlar det om? Vi på Institutet för Privatekonomi har kommit fram till att kostnaden för ett barn de första 19 åren ligger sammanlagt på strax över en miljon kronor. För många kan boendekostnaden ligga mycket högre beroende på bostadsort. Men också kostnaden för inköp av mer prylar, resor och sportutrustning kan ligga högre än vad vi räknat med. Behovet av bil kan påverka ekonomin i olika hög grad. Vi har räknat med byte till en större bil, men det kan dessutom krävas ytterligare en bil i hushållet för att klara logistiken. Då fördubblas totalkostnaden till drygt två miljoner kronor. Det blir ju lätt stora siffror över så lång tid. Jag vill absolut inte avskräcka, bara göra dig medveten om att utrymmet behöver finnas där.

Ska du dra in på utgifter för att klara ekonomin efter semestern krävs det att du gör något som ger direkt resultat. Till exempel dra ner på kostnaderna för mat, kläder, hårklippning och bensinen. Prova att göra veckomenyer, laga mer mat själv och gör matlådor när du ändå håller på, ät upp det som finns i frys och skafferi, köp begagnade kläder och prylar, sy om det som går, laga kläder och skor, kör bil mindre och gå eller cykla mer.

Ja, det är åtgärder som direkt märks i plånboken. Är budgeten redan slimmad är frågan om det finns möjlighet att sälja något som finns hemma och inte längre behövs. Det kan ge kontanter i handen direkt.

Vill du få effekt på lite sikt rekommenderar jag dig att göra en genomgång av ekonomin och jämföra avtal och se om du kan få något som är mer prisvärt än du redan har. Då blir ekonomin bättre även längre fram.

Ylva Yngveson
Privatekonom
Swedbank