På Konsumentverkets hemsida finns en broschyr som heter ”Koll på pengarna”. I den kan ni se hur mycket de räknar med att normala kostnader är på olika kostnadsposter för familjemedlemmar beroende på kön och ålder. De har också en bilkalkyl där ni kan räkna på vad de räknar med att det kostar att ha bil.

Genomsnittspriset på en småhusfastighet i landet ligger på 1 845 000 kronor. Om man har lån på bostaden på exempelvis 1 400 000 kronor blir räntekostnaden efter skatt just nu ca 1 420 kronor i månaden efter skatt vid rörlig ränta. Sen tillkommer ju amortering på kanske 3 000 kronor i månaden. Fastighetsavgiften ligger på 530 kronor i månaden. Jag brukar räkna med sophämtning, vatten och avloppskostnader på ca 510 kronor per månad. Villa-hemförsäkring kan ligga på runt 380 kronor per månad. Värme och hushållsel kan kosta cirka 2 455 kronor per månad. Underhåll varierar mycket men jag brukar räkna med 1 400 kronor per månad. Tillsammans blir detta 9 695 kronor per månad d.v.s. ganska nära den kostnad ni har.

Sen brukar jag lägga på ett månadssparande på i detta ränteläge motsvarande 2,8 procent på lånebeloppet för att klara framtida höjningar av räntan på 4 procent före skatt. Det innebär en ytterligare månadskostnad på 3 267 kronor om lånebeloppet är 1 400 000 kronor som i ovanstående exempel.

Jag vet ju inte hur stort lån ni har inte heller vilken ränta ni betalar men jag vill uppmana er att spara inför kommande räntehöjningar så att ni redan nu vänjer er vid högre ränta, för det kommer med tiden. Har ni stora kostnader för bolån kan det vara smart att begära ändrad beräkning av skatten s.k. jämkning för att slippa ligga ute med den avdragsgilla delen.

Ann-Sofie Magnusson
Familjeekonom Ikano Bank