Börja planera i god tid
Börja planera ditt julfirande i god tid så kan du ta det lugnt när julen kommer och slipper stressa så mycket.

Sälj saker du inte behöver
Har du saker du inte vill ha eller behöver kan du annonsera ut dem och få in lite extra pengar. Det finns säkert många som blir glada om de kan köpa dina saker till ett bra pris. Om du är ute i god tid innan jul kan du kanske själv också hitta det du vill köpa till ett lägre pris. Många köper och förbereder julklappar och presenter under hela året när bra tillfällen dyker upp.

Satsa på det viktigaste, ordna knytkalas och umgås
Det viktigaste vid jul är att vi får tid att umgås med nära och kära. Ordna knytkalas så slipper du arbeta så mycket före jul. Köp bara det du och dina gäster anser vara viktigast på julbordet. Det blir billigare och du slipper kasta matrester efter jul.

Presentkort på tjänster
En bra idé kan vara att ge hela familjen ett egenhändigt tillverkat presentkort på något som ni planerar att göra längre fram. Har ni inte pengarna nu kan ni spara till något som ni kan göra tillsammans exempelvis på semestern eller något ni vill köpa längre fram. I stället för att lägga ut massor med pengar på saker som dina vuxna vänner kanske inte ens uppskattar kan du även ge dem varsitt presentkort på tjänster som du kan utföra åt dem under året. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan hitta på att ge bort. Numera kan du dessutom få skattereduktion om du köper hushållstjänster åt dig själv eller åt dina föräldrar. Då kan du ge dina föräldrar eller din städande partner en bra present som säkert kommer att uppskattas. Antingen kan du utföra tjänsten själv senare eller köpa den av någon som utför den åt er. Ofta tycker äldre människor att de har allt de behöver och vill inte ha fler saker, respektera det. Och oavsett om du bor långt ifrån dina föräldrar eller nära så kan det vara en bra lösning att ge dem ett presentkort där det framgår att du tänker betala någon hushållstjänst åt dem som exempelvis gräsklippning till sommaren eller vårens fönsterputsning.

Inte så många klappar
Köp inte så många klappar till barnen. Satsa på en sak som de verkligen vill ha. En bra julklapp från far- och morföräldrar kan vara att ge en billig julklapp och sedan sätta in pengar på ett sparkonto.

Se upp med presentkort
Går företaget i konkurs blir presentkortet värdelöst. Det är också viktigt att ta reda på hur länge presentkortet gäller. Personligen tycker jag att det är bättre att göra ett fint kort och lägga pengar i ett kuvert i stället, så kan mottagaren köpa det han vill ha i vilken butik som helst och när som helst kanske vid rean efter jul.

Öppet köp
Det finns ingen laglig rätt till ångervecka eller bytesrätt när du handlar i en vanlig affär. Du måste komma överens med butiken för att ha rätt att ångra köpet eller byta till en annan vara inom en viss tid. Överenskommelsen bör noteras på kvittot.

Bättre nästa jul
Om ni har problem med att få pengarna att räcka till allt tycker jag att ni ska förbereda er redan nu inför julen 2010. Kolla upp var ni gör av era pengar och gör sedan en budget inför 2010. Visa alla familjemedlemmarna hur ekonomin ser ut. Jag tror att även äldre barn och tonåringar kan bistå med kreativa lösningar för att hålla nere onödiga kostnader. Har ni stora bolån med rörlig ränta måste ni redan nu börja spara inför kommande räntehöjningar.

Julklappskontot
Öppna ett sparkonto som du kan döpa till julklappskontot - försök sedan spara lite varje månad under året för att slippa hamna i samma knipa nästa år.

Ann-Sofie Magnusson
Familjeekonom Ikano Bank