http://www.konsumentverket.se finns en bra broschyr som heter ”Koll på pengarna”. I den kan ni läsa hur ni gör en budget och hur mycket Konsumentverket anser är normala kostnader för olika familjemedlemmar. Sen kan ni enkelt stämma av era egna hushållskostnader med deras uppgifter. Har ni högre kostnader än vad som kan anses normalt? Då bör ni fundera på om det finns något ni kan ändra på för att sänka kostnaderna.

När ni får siffrorna på ett papper eller i ett excel-ark i datorn är det ofta lättare att se vad ni kan snåla in på för att få pengarna att räcka till sådant som är viktigt för er familj. Bilen kostar oftast mer än vad man vill veta. Fundera på om ni kan klara er utan bil tills sambon får ett nytt arbete. Är det någon i familjen som röker så finns det pengar att tjäna på att sluta röka. Se över alla abonnemang och säg upp sådant som inte är nödvändigt. Det är oftast lättare att sänka kostnader än att höja inkomster men fundera ändå på om det finns något sätt att även öka era inkomster.

Kan ni sälja något? Försök att få ihop er budget så att det även blir pengar över att spara. Involvera hela familjen för att se vad ni kan ändra på så att pengarna räcker. Behöver ni prata med någon utomstående om budgeten råder jag er att ta kontakt med budget- och skuldrådgivaren i er kommun för att få hjälp. Här kan du hitta den person i er kommun som hjälper till med sådan här rådgivning. http://www.konsumentverket.se/Personlig-Radgivning/?WT.ac=Personlig+r%c3%a5dgivning/bus

Jag hoppas att er situation snart blir bättre och att din sambo snart har ett nytt arbete.

Ann-Sofie Magnusson
Familjeekonom Ikano Bank