Sommaren är snart här. För att även din privatekonomi ska kunna ta semester är det bra att förbereda den på olika sätt. Och det är dessutom bra att be grannarna hålla extra koll på din bostad om du är bortrest. Då kan du ligga i solstolen och tänka på annat.

Reser du bort under semestern är det fler saker att tänka på:

Försäkringsskydd – Ibland händer olyckor på semestern och det är viktigt att skaffa sig en bra olycksfallsförsäkring för vuxen och en barnförsäkring till barnen.

Om du ska åka längre sträckor med bilen på semestern kan en hyrbilsförsäkring vara smart. Den kan oftast tecknas till bilförsäkringen beroende på hur gammal bilen är och hur långt den gått.
Om du ska vara utomlands längre än 45 dagar ska du tänka på att förlänga reseskyddet i hemförsäkringen annars står du utan försäkringsskydd den sista delen av utlandsvistelsen. Nu finns det även ett tillägg som kan tecknas till hemförsäkringen som ger extra försäkringsskydd vid utlandsresa. Den gäller hela familjen oavsett hur många man är.

Se över sparandet - För att slippa tänka på placeringarna under ledigheten är det bra att se över sparkapitalet så det sitter i sparformer som känns tryggt under sommaren. Sätt även in semesterbudgeten på ett lättillgängligt konto.

Internet - För att slippa bevaka räkningarna och när de ska betalas är det smidigt att lägga in dem via Internet redan innan du åker iväg, då betalas de på förfallodagen. Nu finns även möjlighet att lägga upp de flesta räkningar via autogiro, då dras de automatiskt.

Giltiga kort - Kontrollera så att betalkorten är giltiga under hela sommaren och att du har nummer till spärrservice om kortet blir stulet eller borttappat. Tänk även på att inte byta bank och kort om du betalat en resa. Då kan du gå miste om avbeställningsskyddet som ingår automatiskt på vissa kort.

EU-kort – Ska du resa inom EU då ska du inte glömma att beställa sjukvårdskort, så kallat EU-kort hos Försäkringskassan. Får du behov av sjukvård under vistelsen så ger kortet dig rätt till det. Kortet är giltigt under tre år och kan lätt beställas via www.forsakringskassan.se. Beställ i god tid, det tar cirka två veckor att få. Ta även med servicekortet som du får med hemförsäkringen. Då har du nödvändig information och telefonnummer ifall akut hjälp skulle behövas på resan.

Telefonnummer – När du är ute och reser är det bra att skriva upp viktiga telefonnummer som till ditt försäkringsbolag, din bank, spärrservice för korten, SOS, anhöriga med flera.
Lägg även in en eller flera nära anhöriga under rubriken ICE, In Case of Emergency, i mobilen. Då kan en utomstående lätt kontakta rätt person om olyckan är framme.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar