Din pojkvän har en knepig situation, men han har en vilja att försöka reda ut ekonomin och har dessutom stöd från dig. Det är mycket som är positivt i detta och därmed är förutsättningarna goda för en bra utgång.
Skulle han kunna dra ned på amorteringen och kanske ha amorteringsfritt? Hur långt räcker det? Det är av största vikt att han räknar på olika alternativ. Är det bättre att försöka sälja lägenheten? Även om han får lån kvar då, ger det en bättre löpande ekonomi?
Att försöka arbeta extra utöver heltid är antagligen ett sätt att öka utrymmet, men slitigt. Har han prövat söka jobb på annat håll som ger bättre lön? Större förändringar tar ju tid så det blir ändå flera månader han måste gneta på.
Utöver det han redan har förändrat kan det finnas kostnader som telefoni och el som han kan minska användningen av. Att ändra avtal för telefoni, el, försäkringar kan också minska utgifterna. Men det betyder oftast inte så mycket i kronor, grundproblemet är väl ändå att bostaden är för kostsam. Uthyrning av rum (om det finns fler än ett rum) är kanske inte tillåtet i föreningen och är en osäker lösning. Det första han ska göra är ändå att gå till banken så fort som möjligt och diskutera vad som kan vara en lämplig lösning. Lycka till!

Ylva Yngveson
Privatekonom
Swedbank