Väderleksrapporten talar om minusgrader och snöbyar. Halkvarning är ordet för dagen! Det är märkligt det där att högtryck på sommaren betyder varmt väder, men

Hur svårt är det inte att få upp muttrarna numera och så skönt att ta till hjälp? Men hur är det mer mönsterdjupet? Vissa år måste däcken bytas ut och det känns förstås som en tung utgift. Det är en utgift som vi vet ska komma, men ändå kan vi bli lite överraskade. Hur medvetna är vi hushåll egentligen om hur mycket det kostar att ha bil? Och hur hanterar vi bilkostnaderna? På Institutet för Privatekonomi räknar vi på mycket, men inte på bilkostnader, utan där tar vi del av de kalkyler Motormännen tar fram varje år.

För en bil som går 1500 mil per år kostar underhåll, tillbehör, service och reparationer motsvarande 6-700 kronor i månaden. Det är vad man borde sätta av så att pengarna finns där när de behövs. Sedan tillkommer fasta årliga utgifter på så där en tusenlapp i månaden, varav största posten är försäkringen. Värdeminskningen ligger på 2 500 kronor för en mindre bil, 4 000 kronor för en större bil. I månaden. Det betalar vi normalt genom ett billån och då tillkommer ränta, men har man inte ett lån kan man behöva spara till nästa bilköp. Utrymmet måste ju ändå finnas där en dag.

Bensinen är den verkligt rörliga kostnaden som kanske belastar lönekontot månadsvis med en automatisk betalning. 1500 mil om året är inte så mycket, men bensinkostnaden hamnar ändå på 1 300 – 1 600 kronor i månaden, beroende på hur mycket bilen drar.

Ja, vad kostar det då att ha bil, totalt räknat? 5 260 kronor och 7 400 kronor landade dessa exempel på. Inte mycket mindre än vad många lägger på boende varje månad. De flesta av oss är väldigt beroende av bilen och vill helst inte se hur mycket pengar det handlar om. Men det är alltså en utgift att räkna med och för fasta utgifterna här behöver 4 000 kronor respektive 5 800 kronor reserveras varje månad, helst på ett separat bilkonto. Men har du inte hunnit sätta undan pengar bör du dock inte låta snålheten bedra visheten nu i vinterväglaget, utan låt säkerheten råda och byt ut utslitna däck i god tid!

Ylva Yngveson
Privatekonom
Swedbank