Hej, Du har helt rätt i att du måste ta kontroll över din ekonomi och det är bra att du bestämmer dig för att göra något åt din situation.

Det första du ska göra är att skriva upp alla dina utgifter på ett papper och ta reda på vad du lägger dina pengar på. Ett sätt är att du sparar alla kvitton på dina inköp under en tid för att få full inblick.

När du vet hur du spenderar dina pengar är det dags att förändra. Vilka utgifter kan du sänka och vilka kan du helt ta bort och viktigast är att du aldrig köper någonting mer på kredit. När det gäller dina lån är det nog svårt att lägga ihop dem till en lägre ränta eftersom du har betalningsanmärkning och inte har en säkerhet som du kan pantsätta, som en bostad.

Du har idag en räntekostnad på knappt 1 300 kronor per månad innan skatteavdrag på dina lån och den största utgiften är säkert amortering. Amortering är bra eftersom du betalar av dina lån och får därmed en lägre räntekostnad. Men om du kan förhandla med dina långivare att du kan få amorteringsfritt på lånen med lägre ränta och sedan amorterar mer på lånen med högre ränta är det naturligtvis en fördel.

Om du vill få mer hjälp kan du kontakta en budget- och skuldrådgivare som finns i din kommun. Lycka till och nu när du har tagit tag i din situation har du inte skitigt i det blå skåpet!

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar