När fyrverkeriröken har lagt sig och nyårsdisken är fixad är det dags att se alla möjligheter som det nya året medför.
Vissa av oss har exempelvis tänkt att ta tag i privatekonomin för att få en bättre ordning och balans i den. Medan andra har full koll. Tillhör du den första kategorin får du några tips om hur du kan göra.

Båda i hushållet bör ha insikt
Ibland hör jag att den ena partnern i hushållet inte har samma koll som den andra om deras gemensamma ekonomi. Jag vill trycka extra på viken av att båda är insatta i hela den gemensamma ekonomin. Dels för att båda bör ta ansvar och vara med att fatta beslut och dels för att tryggheten ökar om man skulle bli ensamstående av någon anledning.

Bolånen
Det är ingen nyhet att boräntan fortfarande ligger på en låg nivå. Har du bolån till rörlig ränta är det bra att du räknar på vad räntehöjning innebär för din ekonomi. Om lånet är 1,5 miljon och räntan kommer att stiga med en procentenhet under året ökar räntekostnaden med 875 kronor per månad efter skatteavdrag. Och ett sätt att förbereda sig för högre kostnader är att spara mellanskillnaden mellan dagens ränta och fem till sex procent. Då byggs en buffert upp samtidigt som du vänjer dig vid ett annat utrymmer i ekonomin. Det skulle innebära cirka 2 000 kronor per månad som behöver sparas om lånet är 1,5 miljon.

Sparandet
Det är ett bra tillfälle att se över hela sparandet i samband med att årsbeskeden dimper ner i postlådan.

  • Behöver du minska eller öka aktieandelen i ditt sparande?

  • Behöver du komplettera med någon annan sparform?

  • Du kan behöva öka sparandet för att se till att marginaler finns för ökade räntekostnader

  • Om du har barn är det bra att se över deras placeringar

  • Det kanske är dags att börja spara i en annan fond om nuvarande fond inte har haft bra utveckling.

  • Om risken i sparandet är hög och de snart ska plocka ut en stor del av pengarna kan det vara bra att spara det sista på ett bankkonto, för att minska risken att värdet sjunker drastiskt den sista tiden innan uttag.


Försäkringar
Försäkringar på egendom är ganska självklart medan bra försäkringar på familjemedlemmarna inte är lika självklart att tänka på. Det är nyttigt att ställa sig frågan: om något oförutsett skulle inträffa hur klarar jag mig och hur klarar sig resten av familjen. Exempelvis vid sjukdom, arbetslöshet eller dödsfall. Många behöver komplettera sitt försäkringsskydd och de ersättningar som betalas ut.

Testamente, samboavtal eller äktenskapsförord
När allt funkar som det ska och alla är pigga och glada är det svårt att tänka sig att något allvarligt ska inträffa. Men ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig. Skilsmässa kan komma på tal eller att någon plötsligt avlider. Då är det skönt att juridiska handlingar är skrivna som gör det ekonomiska lättare, när vardagslivet i övrigt kan vara kaotiskt.

Ett litet råd från mig är att ta en stund och se över alla delarna i din privatekonomi. Och så vill jag önska dig en God Fortsättning på det nya året!

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar