Hej Terese!

Det låter som om ni har mycket att vinna på att hantera era pengar på ett annat sätt. Någon kurs kan jag inte tipsa om. Däremot har jag flera konkreta tips på hur ni kan göra. I Konsumentverkets broschyr ”Koll på pengarna” finns mer information.

1) Skriv ned hur stora gemensamma hushållsutgifter ni har under en genomsnittlig månad. Med det menar jag el, hyra, försäkringar, telefon, bredband, TV-avgift, mat, tvättmedel och annat som går till hushållet. Bästa sättet att få koll på pengarna är att spara kvitton eller föra kassabok under en månad. När sammanställningen är klar har ni full koll. I Microsofts program Excel finns bra budgetmallar.

2) Bestäm om ni ska ha helt gemensam ekonomi, helt separat ekonomi eller ett mellanting där ni bidrar till de gemensamma hushållsutgifterna i förhållande till era inkomster. Det sista alternativet innebär att du står för en tredjedel av de gemensamma hushållsutgifterna eftersom du står för en tredjedel av de gemensamma inkomsterna. Bestäm också om ni ska spara tillsammans eller var och en för sig.
Ta er tid att prata om ekonomin i lugn och ro. Förmodligen har ni olika åsikter om hur mycket var och en ska bidra med och vad ni ska lägga era gemensamma pengar på, men det är viktigt att ni hittar en lösning som båda kan leva med.

3) Försök hitta ett enkelt sätt att sköta ekonomin. Här är några förslag: Öppna ett hushållskonto och för över pengar dit automatiskt. För över lite mer pengar än det går åt så att ni bygger en reserv för oförutsedda utgifter. Betala alla räkningar från hushållskontot. Fundera på om ni vill ha autogiro som dras varje månad. Öppna varsitt kort i den mataffär ni oftast handlar i och för över pengar automatiskt från hushållskontot. Bäst är om ni båda har tillgång till hushållskontot och tar lika stort ansvar för att sköta er gemensamma ekonomi.

4) När vardagsekonomin funkar lite bättre är det är dags för det roliga: att planera för hur ni vill bygga upp er ekonomi inför framtiden. Så att ni kan använda pengarna till att berika era liv.

Boka en tid hos er bank eller kontakta kommunens konsumentrådgivare om ni behöver hjälp av någon utomstående.

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank