Semestern är snart här med allt roligt som det innebär. Resor, stora fester och roliga utflykter som man gärna vill unna sig. Det brukar också betyda att det går åt en hel del pengar, ofta mer än tänkt. När jag pratar om vikten av att spara och planera till semestern är det lätt att låta snusförnuftig. Det får jag också höra ibland ifrån min dotter som snart är 25 år. ”Mamma, alla vet att det är bra att spara, problemet är bara hur man ska hålla motivationen och inspirationen uppe under hela året”. Det har hon naturligtvis rätt i, det är viktigt att känna sig motiverad för att inte nalla av pengarna om det dyker upp något roligt under tiden, för det gör det givetvis.

Foto och sparstapel kan hjälpa
Vad som motiverar till att spara är naturligtvis olika men att visualisera och regelbundet göra sig påmind om målet med sparandet, är en bra hjälp för de flesta. Då tänker jag exempelvis på att sätta upp en härlig bild i köket eller på garderobsdörren över semestermålet. Då syns bilden ofta och ger en extra puff om varför man exempelvis inte unnar sig en stor kaffe varje dag på favoritfiket. För det handlar om att göra prioriteringar av vad man vill unna sig i vardagen och hur mycket som man kan tänka sig att lägga undan för att ha senare. Just dessa småutgifter som fika, tidningar och godis blir snabbt till tusenlappar. Bara en kaffe för 15 kronor varje vardag, blir 3 600 kronor per år.

Min dotter menar att det är bra att sätta upp mål och delmål efter vägen. Är målet att få ihop exempelvis 10 000 kronor så kan man rita en stapel med graderingar för tusenlappar och efter hand fylla på med en rödpenna efterhand som tusenlapparna sparas. Allt för att trigga sig själv till att spara mer. Det låter klokt, tycker jag. Ett visst mått av tvång kan också hjälpa till. Jag tänker då på att se till att ha automatiska dragningar från lönekontot varje månad och sedan glömma bort att pengarna finns på sparkontot.

Fem tips till semesterkassan
  • Sätt upp mål hur mycket som du vill spara

  • Motivera dig genom exempelvis bilder och sparstapel

  • Spara genom automatiska dragningar från lönekontot

  • Sälj saker du inte behöver

  • Prioritera vad du lägger dina pengar på


Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar