Sommaren är snart här. För att även din privatekonomi ska kunna ta semester är det bra att förbereda på olika sätt. Det är dessutom bra att be grannarna hålla extra koll på din bostad om du är bortrest. Då kan du ligga i solstolen och tänka på annat.

Reser du bort i sommar är det flera saker att tänka på:

Försäkringsskydd – Ibland händer olyckor på semestern och det är viktigt att skaffa sig en bra olycksfallsförsäkring för de vuxna och en barnförsäkring till barnen.

Om du ska åka längre sträckor med bilen på semestern kan en hyrbilsförsäkring vara smart. Den kan oftast tecknas som ett tillägg till bilförsäkringen beroende på bilens ålder och hur långt den gått.

Om du ska vara utomlands längre än 45 dagar ska du tänka på att förlänga reseskyddet i hemförsäkringen. Annars står du utan försäkringsskydd den sista delen av utlandsvistelsen. Nu finns det även ett tillägg som kan tecknas till hemförsäkringen som ger extra försäkringsskydd vid utlandsresa och gäller hela familjen.

Sparandet - Se över sparkapitalet så det sitter i sparformer som känns tryggt under sommaren. Sätt även in semesterbudgeten på ett lättillgängligt konto.

Internet - För att slippa bevaka räkningarna och när de ska betalas är det smidigt att lägga in dem via internet redan innan du åker iväg. Då betalas de på förfallodagen. Nu finns även möjlighet att lägga upp de flesta räkningar via autogiro, då dras de automatiskt.

Giltiga kort - Kontrollera så att betalkorten är giltiga under hela sommaren och att du har telefonnummer till spärrservice, om kortet blir stulet eller borttappat. Byt inte bank eller kort om du betalat en resa. Då kan du gå miste om avbeställningsskyddet som ingår automatiskt på vissa kort.

EU-kort – Ska du resa inom EU ska du beställa sjukvårdskort, så kallat EU-kort hos Försäkringskassan. Får du behov av sjukvård under vistelsen så ger kortet dig rätt till det. Kortet är giltigt under tre år och kan lätt beställas via forsakringskassan.se. Beställ i god tid, det tar cirka två veckor att få.

Resekort - Ta även med resekortet som du får med hemförsäkringen. Då har du nödvändig information och telefonnummer ifall akut hjälp skulle behövas på resan.

Telefonnummer – När du är ute och reser är det bra att skriva upp viktiga telefonnummer som till ditt försäkringsbolag, din bank, spärrservice för korten, SOS, anhöriga med flera. Lägg även in en eller flera nära anhöriga under rubriken ICE, In Case of Emergency, i mobilen. Då kan en utomstående lätt kontakta rätt person om olyckan är framme.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar