Här får du tips på hur du snabbt kan fylla på kassan, vad du kan göra om du har svårt att betala alla räkningar vid månadsskiftet och vad du kan göra om du har ekonomiska bekymmer som inte löser sig på en månad. Och varför inte redan nu börja drömma om nästa semester och planera för att drömmen ska bli verklighet.

Fem tips för att snabbt fylla på kassan

1) Köpstopp på kläder, skor och heminredning en månad
Enligt Statistiska Centralbyrån lägger vi i genomsnitt 4,2 procent av inkomsten efter skatt på kläder och skor. Och vi lägger 4,6 procent av inkomsten på möbler, inventarier, textilier och hushållsutrustning. Det blir totalt 1 650 kronor om du har en månadslön på 25 000 kronor och får ut runt 18 900 kronor efter skatt. Är du nyfiken på att pröva ett köpstopp på någon eller några månader? Kanske kan denna artikel i Expressen inspirera? Där berättar tvåbarnsmamman Anna om när hon införde köp-stopp under ett år.

2) Få nya sköna, gröna favoriter och sänk matkostnaderna
Skördetid innebär låga priser på rotsaker, grönsaker och svenska frukter såsom äpplen och plommon. Gå in på valfri receptsajt, sök på ”grönsaker” och skaffa dig några nya sköna, gröna favoriter. Tastelines vegetariska, Arlas gröna recept och Allt Om Mats recept på potatis och rotfrukter är några exempel där du kan få inspiration. Rotfrukter passar dessutom utmärkt till storkok så att du kan ladda matlådor och ta med till jobbet.

3) Rensa garderoben och sälj det du inte behöver
Jag var inne på Blocket och Fyndtorget i veckan och här några exempel på hur du får ihop över 1 000 kronor: barnkläder 300 kronor, barstol 400 kronor, flytväst 150 kronor och blockflöjt 150 kronor.

4) Ställ bilen och samåk eller cykla om du kan.
Bilen är en riktig pengaslukare. Konsumentverket räknar med att en tio år gammal Golf som går
1 500 mil om året kostar 3 000 kronor per månad. I Bilkalkylen kan du räkna på vad din egen bil kos-tar.

5) Satsa på att utforska några nya gratisaktiviteter en månad.
Nu när höstterminen startar finns det många föreningar och företag som erbjuder gratis prova-på-pass på olika aktiviteter. På Turistbyrån, www.gratisistockholm.nu eller www.gratisnojen.se får du fler tips. Ligg lågt några veckor med aktiviteter som kostar för mycket. Gillar du böcker kan ett besök på biblioteket ge dig långa sköna lässtunder nu när det börjar mörkna lite tidigare.

Ta kontakt om du inte kan betala alla räkningar

Tror du att det blir svårt att få pengarna att räcka till alla räkningar nu i månadsskiftet? Kontakta dem du är skyldig pengar redan nu. Även om det känns jobbigt. Be att få anstånd med hela betalningen eller be att få dela upp betalningen på ett par månader. Ringer du i god tid brukar det gå bra utan att det kostar något extra. Men vad du än gör: lova inte mer än du kan hålla. Gör en översikt över hur ekonomin ser ut nästa månad så att du inte lovar för mycket. Jag har en egen hemsida där det finns mallar som jag hoppas att du kan ha god nytta av. Om du inte får anstånd eller delbetalning tycker jag ändå att du ska betala in så mycket du kan. Då blir det inte så mycket att betala nästa månad och du frestas inte att använda pengarna till något annat.
Tänk på att betala hyra och el är i första hand. Tyvärr kan det gå snabbt att bli vräkt eller få elen avstängd.

Om problemen inte löser sig på en månad

Känner du att du skulle behöva ta nya lån för att betala gamla? Det är ett varningstecken som du bör ta på riktigt allvar. Du är på väg in i en negativ spiral. Tar du nya lån kan den negativa spiralen börja snurra ruggigt snabbt. Högre amorteringar, högre räntekostnader, påminnelseavgifter och dröjsmålsräntor bygger snabbt upp ett skuldberg som det blir allt svårare att ta sig över. Gör du inget kan räkningen till sist gå till Kronofogden. Det kan i sin tur leda till att då får en betalningsanmärkning.

Bästa motmedlet är att sätta ned foten nu direkt. Ju tidigare du tar itu med problemet desto lättare är det att hitta lösningar. Och det finns hjälp att få. På Konsumentverkets hemsida finns handfasta råd om vad du kan göra. Du kan också kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare. De arbetar under sekretess och ger opartisk, individuellt anpassad rådgivning kostnadsfritt. Att hitta lösningar på ekonomiska bekymmer kan vara både jobbigt och ta lång tid. Det är guld värt om du har någon i din närhet som du kan prata med och få stöd av. Dessutom har Nätverket Fattiga Riddare och Föreningen Insolvens diskussionsforum där du kan ta upp olika frågor och få råd av andra som har eller har haft ekonomiska bekymmer.

Fyll på kassan inför nästa semester

Nu är rätta tiden att sätta sig ned och börja drömma om nästa semester. Vad vill du göra nästa år? Och hur mycket pengar behöver du för att förverkliga drömmen? Har du ett tydligt mål, delmål och en plan ökar dina chanser rejält för nå dit du vill. Jag föreslår att du öppnar ett nytt semesterkonto och lägger upp en automatisk månadsöverföring från lönekontot. Samla hela familjen och låt alla komma med förslag på hur ni fyller på semesterkassan.

Här är några av mina förslag:

  1. Se över din ekonomi och gör en budget. Har du någon utgift du egentligen tycker är onödig och kan skala bort utan att det får så stora konsekvenser? När du täpper till småhålen kan mer pengar flyta in på semesterkontot. Drar du ned dina utgifter med 30 kronor om dagen kan du spara nästan 11 000 kronor på ett år.


  2. Om du inte vill dra ned på utgifterna återstår möjligheten att försöka höja inkomsterna. I praktiken är det inte lika lätt som att dra ned på utgifterna. Men du kan ju fundera på vilka möjligheter du har att gå upp i tid, byta till ett jobb som är bättre betalt eller jobba extra.


  3. Se till att dina semesterpengar växer till sig under vintern. Vill du spara på ett sparkonto kan du jämföra villkor på Konsumenternas Bank och Finansbyrå eller Compricer.se. Vill du lära dig mer om fondsparande rekommenderar jag ett besök på Fondspara.se.Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank