De senaste veckornas ekonomiska turbulens har skakat om hela världen.

Många oroar sig för de placeringar de gjort som kanske minskat i värde och säljer i affekt. Sparare flyr börsen och i juni månad slog svenskarna rekord i köp av räntefonder. När marknaden svajar känner sig många osäkra på hur de ska agera, men när börserna faller är det viktigt att inte gripas av panik utan alltid utgå från sig själv och sin egen personliga placeringshorisont.

Om du tänkt använda dina pengar inom den närmaste tiden är en ränteplacering alltid säkrare än en aktieplacering men historiskt sett har en långsiktig aktieplacering nästan alltid gett en bättre avkastning än räntor. Om du sparar långsiktigt i en aktiefond ger månadsavsättningar en mycket god riskspridning, eftersom du då köper både under upp och nedgång.

Glöm inte heller att ett krisförlopp ofta börja i panik, följt av massiva åtgärder, kursuppgång, stabilisering och sedan en successiv förbättring. Även om det ibland är svårt att komma ihåg att ekonomin går i cykler och att efter en nedgång så kommer faktiskt även en uppgång är det viktigt att inte glömma det. Kort och gott så gäller samma tumregler som vanligt, marknadsoro eller ej. Sprid dina risker. Ha inte alla ägg i samma korg, se till att få en bra översikt av ditt sparande och tänk på att avgifterna för de sparprodukter du väljer kan göra stor skillnad. Och känner du oro så byt till en räntefond.

Glöm inte heller att hjälp finns att få och att det kan vara skönt att få stöd i det beslut du fattar oavsett om det är att agera eller inte. Har du frågor, prata med en rådgivare, ställ krav och be om råd.
Tips när marknaden svajar:

1. Se över din risknivå
Hur ser din sparhorisont ut? För ett långsiktigt sparande brukar aktiefonder ge bra avkastning men om du spara på kortare sikt än fem år kan det finnas anledning att fundera över att spara pengarna i räntefonder istället.

2. Titta på helheten
Kom ihåg att du kanske har fonder i PPM, tjänstepensionen och i ett eget fritt sparande. Se på helheten – har du stora pengar i livbolag och andra placeringar med lite lägre risk kan du istället ha en större aktieandel i exempelvis PPM.

3. Se upp för höga avgifter
Undvik fonder med köp- och säljavgifter, framför allt om du vill kunna kasta ut dem snabbt vid marknadssvängningar.

Katarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP