Varannan svensk är intresserad av och engagerad i sitt sparande men endast två av tio anser att de har tillräcklig kunskap för att fatta medvetna beslut om sitt sparande. Det visar en färsk undersökning som SPP gjort. Ökad kunskap, enklare- och mer relevant information är det som främst skulle öka engagemanget och intresset enligt undersökningen.

Att människor vill engagera sig mer i sitt sparande är bra men samtidigt är det lite oroväckande att så få som två av tio tar hjälp av en rådgivare, trots att känslan av okunskap finns där. Vi i branschen måste vara självkritiska och ta till oss att vi måste bli bättre på att göra den information som finns enklare och mer pedagogisk. Men vi måste också visa att hjälp finns att få. Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga i de beslut de fattar oavsett om de gör dem själva eller i samråd med oss.

Vi har ett eget ansvar att trygga vår framtid
Vi svenskar är generellt sett bra på att spara och det är bra. Så många som 80 procent anger att de har ett sparkapital varav 70 procent också säger att de sparar regelbundet. Vad svensken sparar till varierar men toppas av viljan att ha en buffert (59 procent).

Att många sparar till just en buffert kanske inte är så förvånande, men vi sparar ändå ganska lite om vi gör internationella jämförelser där synen på det egna ekonomiska ansvaret är betydligt större. Vi förlitar oss väldigt mycket på att staten ska ta hand om oss i alla lägen och glömmer att vi har ett eget ansvar att trygga vår framtid.

Vi lever längre och drömmer om att gå i pension tidigare. Men för att den livsekvationen ska gå ihop måste säkerställa att vi har en ekonomisk trygghet även när vi inte längre arbetar. Börja därför spara i tid och börja med att se till att du åtminstone har en tjänstepension. Det är ett enkelt sätt att komma igång. Se till att leva i nu:et, men glöm inte bort att nu:et följer med dig genom livet. Du ska kunna leva nu. Alltid.


Så ökar du din kunskap om sparande och så kommer du igång

1. Vänd dig till branschföreningar och läs mer på olika hemsidor
Fondkollen.se är en sida som Fondbolagens förening ligger bakom, där finns enkel och pedagogisk information om fonder, detsamma gäller aktiespararna.se. Där du kan lära dig mer om värdepapper. Företagens olika hemsidor kan också vara en bra källa till information om sparande och olika sparformer samt vilket sparande som passar för olika faser i livet.

2. Ställ krav på rådgivare och använd företagens kundtjänster
Inga frågor är dumma frågor. Säkerställ att du förstår de råd du får. Prata med en rådgivare, ring eller maila företagens kundtjänster och ställ dina frågor. Och fråga, fråga, fråga tills du förstår. Det är dina pengar och det är en stor investering i din framtid det handlar om.

3. Bota pensionsångesten - förhandla tjänstepension när du förhandlar lön
Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du redan en tjänstepension. Då är det bara att välja vilket bolag som ska förvalta din pension och på vilket sätt pengarna ska förvaltas. Om du inte har kollektivavtal, ska du se till att förhandla tjänstepension när du förhandlar lön, en förmån som gagnar både dig och din arbetsgivare . Är du egenföretagare finns det

Du kan även gå in på Pensionsupplysningen: http://www.spp.se/pensionsupplysningen

Katarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP