Hej Lena!
Vad roligt att du uppskattar ditt arbete och gärna arbetar vidare.

För varje år du arbetar vidare betalas det in till din allmänna pension. Du kan även förhandla om tjänstepension om du vill att den ska fortsätta även efter 65 års ålder. Är pensionen livsvarig, vilket åtminstone den allmänna pensionen är, innebär det en god ökning i belopp för varje år du väntar med att ta ut den. Du har förstås möjlighet att lyfta din pension även ifall du arbetar men då läggs denna inkomst på toppen av din övriga inkomst och kan innebära en hög skatt vilket kan tala för att vänta med att lyfta pensionen.

Då du alltid har varit kund hos SEB rekommenderar vi dig att boka ett möte med en rådgivare hos dem där du berättar hur din situation ser ut och ber om råd gällande hur du ska göra med pensionen. Du ska inte behöva känna dig obekväm över din situation, du är långt ifrån ensam.

Före mötet rekommenderar vi dig även att gå in på www.minpension.se för att göra en prognos gällande hur pensionen blir vid 65 respektive 66 års ålder för att se på ett ungefär hur beloppen skiljer sig åt ifall du tar ut pension ett år senare. Avslutningsvis vill vi säga att det är bra att du har dina fonder och din skogsfastighet, man behöver inte alltid spara i en pensionsförsäkring för att spara till sin pension.

Katarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP