Nu när novemberdiset ligger tungt är det skönt att krypa upp i soffan med en bra bok. Här får du mina tips på inspirerande och lättlästa böcker som kan ge dig mer pengar i plånboken.

”Det kan vara en dröm att dela säng med den man älskar, men en mardröm att dela plånbok”. Så inleder Birgitta Piper sin bok ”Pengarna och livet”, som i första hand är riktad till kvinnor. Hon uppmanar alla att ta kommando över sin egen ekonomi och förklarar hur det ska gå till. Du får konkreta råd om sparande, lån, pensioner, försäkringar, samboekonomi och mycket annat. Det här är riktigt matnyttig och underhållande läsning – även för män.

Mitt nästa boktips är ”Skit i räntorna – 343 konkreta sätt att spara pengar på allt”. Bokens huvudbudskap är att du kan spara massor av pengar utan att ge avkall på livskvaliteten. Och att du ska lägga krutet på det du kan påverka och strunta i resten. Här varvas 343 tips i en salig blandning. Från högt till lågt. ”Tävla om vem som sparar bäst”, ”försäkring med bra villkor” och ”7 tips på hur du återanvänder dina gamla jeans” är några av rubrikerna.

Vill du få koll på svensk samhällsekonomi, konjunkturer och ekonomisk politik ska du läsa Vår ekonomi av Klas Eklund. Klas lyckas med konststycket att göra begrepp som inflation, konjunkturer och bytesbalans riktigt intressanta. Efter att ha läst boken förstår man faktiskt hur det hela hänger ihop. Jag gillar särskilt de historiska tillbakablickarna. Vi som var med i början på 90-talet har inte glömt när Riksbanken höjde räntan till 500 procent och när man var glad om man kunde binda boräntan på 16 procent. Snacka om räntechock!

Själv ska jag sätta tänderna i Per H Börjessons bok ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” nu i november.

Jag önskar dig en skön stund i läsfåtöljen.

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank